Директорът на General Motors: правилното решение са електромобилите, а не хибридите

9
1381

Миналата седмица General Motors представи няколко нови решения наведнъж в областта на електрическия транспорт, които ще бъдат продавани през следващите четири години. Изданието Electrek взе интервю от изпълнителния директор на компанията Мери Бара за рентабилността, за законите и защо компанията счита, че хибридните автомобили нямат бъдеще.

През месец януари президентът на General Motors Марк Ройс заяви, че още първото поколение на електромобилите на неговата компания ще започнат да носят печалба. Сега директорът на GM потвърди пред Electrek, че тези планове са в сила и компанията разчита на печалба още със старта на продажбите на модела GMC Hummer, който е изцяло електрически пикап.

За да се намери общ език с регулаторните органи, трябва да се съсредоточим върху производството на съвсем чисти за околната среда автомобили, а не хибриди, уверена е Мери Бара. Но за да могат те да се продават добре е необходима надеждна инфраструктура от зарядни станции. Освен това, електромобилът трябва да стане транспортното средство, което клиентът е готов да закупи в качеството на единствения автомобил за семейството и на който може да се разчита 24 часа в денонощието. Не трябва да се разчита на това, семействата да си имат друг ДВГ автомобил за далечни пътувания. Това е и причината General Motors така активно да изгражда добре развита мрежа от зарядни станции и да намалява цените на акумулаторните батерии.

„Ние работим толкова бързо, колкото изобщо можем, само за да помогнем на хората да си вземат електромобили и всъщност те точно това искат“ – каза Бара. „Това е нашият път към успеха в дългосрочна перспектива. И колкото по-бързо клиентите сами започнат да стимулират търсенето, толкова по-бързо ще победим на този пазар. Именно по този начин ще преобразим компанията, държавата и целия свят, защото вярваме в климатичните промени“ – каза още Бара.

Тя разсея съмненията на специалистите и журналистите за това, доколко е рентабилно производството на големи електромобили, които не са особено аеродинамични – например GMC Hummer и SUT. Бара напомни, че General Motors разполага със собствена аеродинамична тръба, в която се провеждат всички изпитания и по тези резултати се се оптимизира дизайна. В края на краищата General Motors има богат опит в разработването и производството на по-големи автомобили.

„Ние ще вървим напред толкова агресивно, колкото позволи търсенето и упорите ще работим, за да създадем това търсене“ – каза още Мери Бара. „Съвсем скоро ще видите колко сме агресивни“.

За преимуществата на чистите EV пред хибридните автомобили Мери Бара говори отдавна. Тя счита, че хибридите ще останат само на китайския пазар, където ще помогнат на страната да се впише в световните екологични норми. От икономическа гледна точка, опитът за инсталиране на два силови агрегата в един и същ автомобил е напразна загуба на време и пари.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари