Добавиха пет нови езика в Google Translate

0
108

Информационният гигант Google добави към услугата си за автоматичен превод на текстове Google Translate пет нови езика, които вече са достъпни за потребителите. Става въпрос за езици от региона на Индия, който е известен с голямо разнообразие на лингвистичните практики, информира Mashable.

Новодобавените езици са Bengali, Gujarati, Kannada, Tamil и Telugu. Добавянето на поддръжката за тези езици е било голямо предизвикателство пред инженерите на Google, защото те са много различни от английския, който е основната отправна точка при преводите в Google Translate.

В началото преводите от новите езици няма да са много добри и в тях ще има много думи, които ще остават непреведени. Петте езика са добавен в алфа режим, което означава, че по тях има още много работа и качеството на преводите тепърва ще се увеличава.

Новодобавените езици се използват от около 500 милиона души в Индия и Бангладеш. С тях общият брой от поддържаните в Google Translate езици става 63. Специалистите, които работят по инструмента за превеждане вече са натрупали ценен опит от разработката на алгоритми за трудни езици като японския например. Този опит ще бъде вложен в работата по петте нови езика.

Bengali е основен език за над 300 милиона души, а Tamil е приет за официален в някои региони на Индия, Шри Ланка и Сингапур.

Ето пример за превод от български на тамилски:

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за