fbpx
22.8 C
София

Европа инвестира в grid computing

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ЕС ще инвестира над 50 милиона евро за 12 проекта, свързани с модерната концепция

52 милиона евро ще вложи Европейската комисия в изследователски проекти в областта на т.нар. “grid computing”, чиято философия е разпределение на изчислителните операции между множество компютри с цел оптимално и максимално ефективно използване на ресурсите. Парите ще бъдат разпределени между 25-те страни членки на ЕС и общо 12 проекта, чиято цел ще е “да извади grid computing концепцията от лабораториите и да я насочи към индустрията”, гласи официално изявление на институцията. По проектите работят заедно няколко десетки европейски университети, изследователски институти и малки компании.
Основната част от финансирането ще бъде съсредоточена в четири проекта. Проектът SIMDAT е фокусиран върху автомобилната, фармацевтичната и авиоиндустрията. NEXTGRID ще се занимава с разработката на нова мрежова grid архитектура до края на десетилетието. Инициативата AKOGRIMO ще модернизира мобилните комуникации и IPv6 (Internet Protocol version 6), а COREGRID е сборен проект, чиято цел е консолидирането на съществуващите изследователски общности, работещи в сферата на grid концепцията.

Източник: IDG България


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини