Електромобилите на Tesla скоро ще получат батерии за 1,5 милиона км пробег

13
5007

Наскоро се появи информация, че Tesla е разработила нов тип акумулаторни батерии за своите електромобили, които осигуряват 1,6 милиона км пробег, без да се заменя нито една батерия от акумулаторния блок. Сега канадски химици публикуваха резултатите от тестовете на тези батерии, както и някои подробности за тяхното устройство. Изпитанията показаха, че иновационните акумулаторни батерии издържат 4000 цикъла зареждане/разреждане, като след тези цикли губят само 10% от капацитета си. По този начин те осигуряват пробег от 1,6 милиона км без замяна на акумулаторния блог. Научната статия с резултатите от тестовете е публикувана в изданието Journal of The Electrochemical Society.

Описаната в статията батерия, която Tesla вече патентова, е литиевойонна, Същите батерии се използват в различните мобилни устройства – лаптопи, таблети, смартфони и т.н. Но и тези стандартни батерии могат да бъдат усъвършенствани.

Най-характерната особеност в новите акумулаторни батерии е нестандартният химически състав на катода. Той се описва с формулата LiNi0,5Mn0,3Co0,2O2 и осигурява за катода 20% по-висок относителен капацитет в сравнение с традиционните литевойонни батерии. Анодът е направен от графит. В електролита са добавени специални вещества за подобряване на характеристиките, но техният химически състав е фирмена тайна.

Тестовете са включвали дълги цикли на зареждане и разреждане при температури 20, 40 и 55 °C, както и продължително съхранение при същите температури. Някои серии тестове са продължили три години.

Според разработчиците, новият тип батерии ще окаже влияние не само на електромобилите, но и на домашните системи за акумулиране на електрическа енергия, технологичното време на живот на които ще нарасне до 20 години.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
10 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TGR
TGR

Браво.

Девизът на Мъск
Девизът на Мъск

„Никой не може да Ви даде това, което аз мога да Ви обещая!“ 😀 Като обещава 1.5 милиона километра пробег, що не го впише черно на бяло в гаранцията: „Колата може да измине 1.5 милиона километра, без капацитeтът на батериите и при това да намалее сумарно с повече от 10%! Ако това се случи, дефектът ще бъде отстранен безплатно в най-близкия сервиз на Tesla!“. Както правят Майбах – всяка тяхна лимузина е с един милион километра безусловна гаранция. Т.е. показва ли километражът ти под 1 000 000, каквото и да се развали по колата, в сервиза им ти го ремонтират… Виж още »

Dave
Dave

Ти си пушил някаква много интересна трева?

В човката, гълъбче! :)))
В човката, гълъбче! :)))

Питам пак – ако батериите им наистина издържат по милион и половина километра, защо не им дават такава гаранция?

Бобо
Бобо

браво, вие сте много умен човек но маргинализираните дебили цъкат минуси

Иван
Иван

Ще… а завода ще построят в тунелите на свръхзвуковите му железници на Марс…

Почти
Почти

Брадчед ходи да трошиш спаркове в Софеа, защото отговора ти е на такова ниво 😁

Dave
Dave

И сега има тесли на по 300 000 мили с оригинални батерии и накладки които дори не са сменяни нито веднъж, на толкова километри кочина с пуфтящ двигател няма да става и за скрап. Всичко ще е омазано в черно масло примесено със сажди. Това го има и в белия ти дроб!

Вярваш ли си, Гълъбче?
Вярваш ли си, Гълъбче?

Мъск доставя екетричките си реално от 3-4 години. Преди това събираше само капаро за бъдещи доставки. Как си представяш някой от първите, купили си теслА, всеки божи ден да върти като замаян по 500 километра – без празници, без почивни дни, без отпуска – за да успее до момента да нарпави 300 000 мили?!?

Почти
Почти

S се доставя от 2012 има шатъли в теслуп които са на 500 000 мили, които правят лос анджелис сан франциско по 2 пъти на ден, и батерията е с 8 години и неограничен пробег на S и на X. Има един германец на 950 000 хиляди км на S 85+ с втора батерия. И в холандия и норвегия половината автопарк на таксита е от модел S, така че преди да пишеш глупости първо провери въобще дали знаеш нещо по въпроса 😄🚀

Dave
Dave

Ти да не си ял гъби? Тесли има от 2012г и вече има доста бройки на над милион километри… вземи се пообразовай и тогава ела да пишеш.

Как от 2012-та бе?!?
Как от 2012-та бе?!?

Дядо ми на село има тесла, останала от неговия баща, някъде от къмто хиляда деветстотин и балканската война… 😀

Хаджи Ставри
Хаджи Ставри

Taка тествали, това ще можело..
Видях обявени данни колко можела от 20 до 55С.А какво може от 5 до -20С. Все пак тая батерия ще се ползва в различни от Калифорния климати.
Няма и подробности (в статията) колко вата полезна енергия от килограм ще вадят и колко бърз заряд подържат..
Иначе браво!