Електронният боклук се увеличава

0
37

Американците изхвърлят на година 2 млн. тона електронни продукти– включително 50 млн. компютри и 130 млн. мобилни телефони, като прогнозите са това количество да нарастне до 400 млн. устроства до 2010, според Международната асоциация на фирмите за рециклиране на електроника.
Повече от три години, след като федерални власти и индустриалци започнаха да обмислят решение на проблема „e-боклук“, ситуацията единствено се влошава.

Защитниците на околната среда твърдят, че нарастващата вълна от електронен боклук представлява сериозна заплаха от замърсяване на въздуха и водата. Компютрите, телевизорите и другите технологични устройства съдържат токсини и канцерогенни вещества, като олово и берилий, които замърсяват водата, прониквайки в почвата и реките, и въздуха – след изгаряне и прах.

В продължение на години САЩ изпращаха компютри и телевизори в Китай, където те биваха разглабяни на части. Нарастването на електронните отпадаци заплашва обаче да надхвърли капацитета на страната за съхранение и премахване, принуждавайки управляващи и производители да измислят цялостно решение на новата дилема свързана с опазване на природната среда.

Някои от технологичните компании се опитват да решат проблема по своему. Hewlett-Packard Development са решили да не изнасят повече електронни отпадъци; Dell са обявили също намерението си да не изнасят стари компютри, да не използват затворнически труд за разглобяването им, и да не ги стоварват в сметищата. Hewlett-Packard и IBM ще рециклират всеки персонален компютър за такса от 13$ до 34$. Няколко фирми, занимаващи се с рециклиране заявиха, че демонтирането на едно устройство по начин, щадящ околната среда, струва между 4$ и 20$

Източник: Econ.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари