Много специалисти и анализатори споделят в последните няколко седмици и месеци как ще измерваме живота си преди и след COVID-19, как животът просто няма да е същия. Реално, никой всъщност не знае какво ще се случи и кога ще отмине бурята, но предвижданията, че някои мерки, които днес се вземат, няма просто така да изчезнат, звучат реалистично.

E & T magazine предава, че Естония е започнала да тества първите в света имунизационни дигитални паспорти, които ще позволят на хората да се върнат на работното си място след премахването на локдауните.

Създадени от международните технологични стартъпи Transferwise и Bolt, тези „събират“ тестови данни и позволяват на хората да споделят имунизационния си статус с трети страни, като например своя работодател, използвайки временен QR-код, генериран след дигитална автентикация.

„Дигиталните имунизационни паспорти целят да намалят страховете и да стимулират обществата навсякъде по света да продължат с нормалния си живот във време на пандемия“, обяснява Таавет Хинрикус, основател на Transferwise и член на Back to Work, неправителствената организация, отговорна за разработката на паспорта. Изданието припомня, че в момента различни страни и компании работят по специални приложения, които да следят с кого се срещате и си общувате или ако искате по-неясното „проследяване на контактите“.

Освен IT специалисти, Back to Work включва местни медицински експерти и държавни лица, пише медията. Паспортите вече се тестват в реални компании – хотелската верига Radisson и PRFoods. „Търсим всякакви решения, за да върнем служителите си обратно на работа и клиентите си – обратно в хотелите отново“, споделя Кайдо Ояперв, изпълнителен директор на Radisson Blu Sky Hotel в естонската столица Талин.

В Естония засега има регистрирани 1791 заразени от COVID-19 и 64 смъртни случая.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари