Наскоро стана известно, че социалната мрежа Facebook е била подложена на хакерска атака. Като цяло се съобщава, че са засегнати 50 милиона потребителски акаунта на мрежата и още 40 милиона – са под въпрос. По-късно от компанията уточниха, че са хакнати само 30 милиона.

За да проверите  дали и вашия акаунт не е станал обект на атака, трябва да влезете на официалната страница със съобщение за атаката. По-нататък – скролвайте до раздела Is my Facebook account impacted by this security issue? Ако профилът Ви Не е бил хакнат, там ще видите кратко съобщение, от което следва, че акаунта Ви най-вероятно е в безопасност. Ако е бил хакнат, то съобщението ще изглежда така:

Хакването може да повлияе на профила Ви по три начина:

  1. Вие сте попаднали в списъка на потребителите, чийто телефон и адрес са получени от хакерите.
  2. Вие сте попаднали в списъка с потребители, чиято лична информация на профила, включително телефона, пощата, потребителското име, пол, език, статус на връзката, дата на раждане, видове устройства за достъп до мрежата, образование и други данни, посочени в профила Ви са на разположение на хакерите.
  3. Вие сте попаднали в списъка на потребителите, чиито кодове за достъп са били откраднати, но данните им са останали непокътнати.

Какво да правите, ако профилът Ви е бил хакнат?

  • Не е нужно да променяте паролата или кредитната си карта – няма доказателства, че тези данни са откраднати.
  • Тъй като личните данни са попаднали в ръцете на измамниците, може да започне вълна от спам-съобщения и позвънявания.
  • Ако става дума за 2 група персонални данни, може би си струва да се провери или да се подобри сигурността на услугата, където за верификация използвайте вашите биографични данни (например, отговор на таен въпрос, който хакерите могат да научат от данните на профила). В този случай добавете двуфакторна идентификация.

От компанията също така съобщиха подробности за хакерската атака. Както вече споменахме по-рано, уязвимостта работи благодарение на опцията View As, която дава право на потребителя да вижда, как страницата му изглежда през очите на другите потребители. Самата атака се проведе на 14 септември тази година – от компанията са забелязали „необичайна активност“ и вече на 25 септември разбраха, че това е атака. Два дни след това, уязвимостта беше отстранена.

Хакерите, първоначално са получили набор от Facebook профили и те са успели автоматично да откраднат кодовете за достъп на приятелите на тези акаунти и приятелите на приятелите им, получавайки списък с приятелите, техните публикации в лентата, групи, в които са се присъединили. Достъп до съобщенията не е получен, с изключение ако потребителя на откраднатия акаунт е администратор на страница.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари