Защо даването на гражданство на робот от Саудитска Арабия е грешка с големи последици

2
254

Миналата седмица Саудитска Арабия даде гражданство на робот. Близкоизточната монархия често търпи критика заради политиката си към жените и сексуалните малцинства, но е явно, че тя няма проблем с машините.

Робот на име София, създаден от базираната в Хонконг компания Hanson Robotics, получи официално гражданство по време на церемония, на която бе демонстрирана визията за създаването на суперград на бъдещето.

София има потенциал от технологична гледна точка, но даването на права, за които хората по света продължават да се борят, и то във време, когато милиона все още са без дом, разселени или бежанци, изглежда като проява на лош вкус.

Нещо повече, предоставянето на официален държавен статус на робот, сякаш той е равен на истински човек, е заблудена и глупава постъпка. Машините не са хора и още дори не сме близко до подобна трансформация от техническа гледна точка, да не говорим от политическа и обществена.

Роботът няма да подлежи на религиозните правила, които господстват в Саудитска Арабия. Той няма пол, няма да носи бурка или да ходи на молитви. В някои отношения той има повече свобода, отколкото много граждани на монархията и това не е добре.

Нито една държава не трябва да използва самата идея за гражданство като маркетингов трик, за да привлече инвеститори и интерес. Изкуственият интелект може и да е част от бъдещето, но това не го прави човек.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари