Според доцента по информатика в университета на Северна Дакота Джеръми Страуб (Jeremy Straub), който е и заместник директор на института за изследвания в областта на кибербезопасността, изкуственият интелект ще бъде главното оръжие в новата студена война между САЩ и Русия.

Страуб счита, че днешната геополитическа ситуация много прилича на на политиката от 1980-те години – САЩ и Русия взаимно се обвиняват в намесата на вътрешните дела, Русия анексира територии, въпреки възраженията на САЩ, а това създава опасност от възникването на военен конфликт.

Както и след Втората световна война, великите сили развиват и създават оръжие, базирано на най-напредничавите технологии. По време на студената война, основното оръжие бяха ядрените ракети, а днес това са най-съвременните алгоритми.

Като човек, който изучава използването на ИИ в безпилотните летателни апарати, самонасочващите се средства и кибербезопасността, аз се вълнувам, че светът може да започне, или дори вече е започнал нова студена война, подхранвана от изкуствения интелект“ – каза Страуб. „Това не е само мое мнение“ – допълва ученият.

Изкуственият интелект може да е преимущество за бизнеса на всяка страна, както и за нейните военни. Но едновременно с това, ИИ може да стане средството за сдържане на първия удар, както стана с ядреното оръжие по време на предишната студена война.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Yepшантиdjgerro Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Северна Дакота ?

djgerro
djgerro

има ги и двете,северна и южна.

шанти
шанти

нямаше да е зле хамериканцити да се беха сдържали при Хирошима и Нагазаки но малшанс…

Yep
Yep

Според мен надпреварата няма да е между САЩ и Русия, а между САЩ и Китай !