Изцяло с мисъл за облака.

Четири години може да не са много в житейски план, но в технологичния свят са. Най-новата версия на Red Hat Enterprise Linux е доказателство за това. Организацията зад една от най-популярните сървърни операционни системи анонсира официалната поява на бета версията на RHEL 8. Ако в предната версия на RHEL всичко се върти около виртуализацията и по-доброто взаимодействие с Windows, тук фокусът е над облака, гъвкавата софтуерна разработка и контейнеризацията.

Както може и да се очаква промените в осмата версия, сравнена с предходната, са стотици, някои по-важни, а други по-дребни. Една от тези големи промени тук е входа на Application Streams, доставящи т.нар. „юзърспейс пакети“. Става дума за независим софтуерен код, който се изпълнява извън границите на ядрото на операционната система, с далеч по-голяма гъвкавост на пакетите от средата на потребителското пространство. Така, с RHEL 8, този тип пакети, които могат да бъдат последната версия на програмен език, да речем, могат да бъдат обновявани лесно без да се налага да чакате последната версия на системата да излезе. Това ще позволи на бизнесите повече свобода и сигурност при извършване на промени в IT инфраструктурата, без да се страхуват, че нещо може да се обърка по пътя. Application Streams позволява също така използването на повече от една версия на пакетите едновременно. И както Sillicon Angle посочват, вече ще може да се разиграват сценарии, при които разработчиците да работят с най-новата версия на база данни, докато продуктовите приложения да използват последната стабилна версия на приложението, което ще даде спокойствие на специалистите, че всичко ще работи без проблеми.

В RHEL 8 бива подобрена качествено и мрежовата поддръжка, насочена към софтуерни контейнери. Новата версия представя нови TCP/IP стакове, които подобряват свързаността и други мрежови функционалности с цел доставянето на надежден видео стрийминг и други услуги.

Новата версия представя разнообразен нов инструментариум, насочен отново към контейнеризационния фронт. Като последната версия на Buildha – за създаването на контейнери, Podman – за стартирането и управлението им, както и Skopeo – за споделянето на контейнеризирани приложения.

По отношение на сигурността, RHEL 8 идва с OpenSSL 1.1.1 и TLS 1.3, заздравено ядро и всички онези защитни обновления, които може да очаквате, заедно със системни криптографски политики (System-wide Cryptographic Policies), които ще ви помогнат да посрещнете изискванията за защита от централизирана среда без да ви се налага да правите промени по отделни приложения.

Всички промени, идващи с бетата на RHEL 8, може да видите тук.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
4 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Деа идиотите1@1.comЕдинНЕ НАРОД, А МЪРША!Станислав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Станислав
Станислав

Евалата, ашколсун, аферим! Най-накрая да се откажат от дъртото ядро 3!!! Минават на 4.18!

НЕ НАРОД, А МЪРША!
НЕ НАРОД, А МЪРША!

Ти имаш ли си най-малка представа за какво се ползва тази дистрибуция и защо е стояла на това ядро?

Това е компания, която беше продадена за 53 000 000 000 американски долара.

Колко направи ти за това време, какво изработи и какво разви, та имаш право така лесно да даваш оценки.

БЪЛГАРИН ГО НАРЕЧИ, НЕ ГО ОБИЖДАЙ ПОВЕЧЕ!

Един
Един

Ubuntu е открай време на 4, включително и сървръната им ОС, която е доста п-добра и стабилна, когат става въпрос за облачни платформи.
Червеношаковците винаги са били малко по-консервативни и мудни в това отношение. Време им беше да минат 4.
Аз съм лщбопитен да видя, дали въобще ще излезе версия 8 и ако излезе, дали няма да е последната.. Голямото синьо няма навика да развиват чжди продукти, еле пък Джини !

1@1.com
1@1.com

Ооо Джизъс. Защо коментирате неща от които си нямате и най-малко понятие.

Деа идиотите
Деа идиотите

RHEL се ползва от огромни и важни enterprise потребители, а не от малки и средноголеми предприятия.

Чети ве, чети, не бъди типичен Българин, мисли малко.