Има ли вируси зад волана

1
1

Компютърните зарази застрашават и автомобилите, предупреждава Росен Босев в сп. Капитал light

Съвременните автомобили са оборудвани със завидно количество електроника. Всеки квадратен сантиметър от купето е снабден с датчик, изпълняващ някаква функция.

Фаровете се пускат автоматично, когато се стъмни. Чистачките сами започват да работят, когато капките дъжд ударят предното стъкло. А в случай че някой крайпътен стълб се изправи пред движещия се с 200 км/ч. автомобил, въздушните възглавници предпазват шофьора от по-сериозно нараняване.

Правилното функциониране на всяка една от тези благини е поверено на компютър. Но, както сигурно вече сте разбрали сами, компютрите могат да се заразяват с вируси.

Възможно ли е някоя подобна зараза да превърне превозното ви средство в неконтролируема купчина от ламарина?

Преди няколко седмици в интернет се появи новината, че „Lexus“ (луксозната марка автомобили на „Toyota Motor Corporation“) е помолила руската антивирусна компания „Kaspersky Labs“ да намери начин да „дезинфекцира“ бордовия компютър на моделите LX470, LS430 и Landcruiser 100.

Причината за това е вирус (подобен на тези, които застрашават последните модели мобилни телефони), който се е „качил“ на борда благодарение на Bluetooth връзката на навигационната система.

Впоследствие от „Lexus“ категорично отрекоха появилите се слухове. Но идеята, дори и хипотетична, че компютърните вируси могат да засегнат и превозните средства, може да ни накара да настръхнем.

Електронните схеми в най-новите автомобили много често предвиждат преплитането на няколко системи една с друга. По този начин бордовият компютър се информира и коригира най-различните показатели, влияещи върху моментното състояние на автомобила.

Към края на 2007 г. всички леки коли, излизащи от заводите на „Дженерал мотърс“, ще бъдат оборудвани с телематичната система OnStar (OnStar.com). Информацията, събрана от датчиците, се изпраща в централата на OnStar чрез мобилна връзка.

По този начин от разстояние може да бъде направена диагностика на превозното средство (ако собственикът съобщи за наличието на проблем) или пък да бъде организирана спасителна операция в случай на пътен инцидент.

Чрез OnStar може също така и да бъде ъпдейтван софтуерът на бордовия компютър или пък да бъдат отстранени проблеми, свързани с електрониката на автомобила. А в случай че затворите ключовете в купето, можете и да отвори вратите на колата ви.

Когато вградения мобилен телефон няма нищо общо с „виталните“ електронни схеми, положението е под контрол. Но автомобилът лесно може да стане уязвим, ако е оборудван със система от рода на OnStar. A тя далеч не е единствена по рода си.

В Европа „Пежо“ и „Ситроен“ екипираха най-новите си модели с подобната NaviDrive, a съвсем наскоро стана ясно, че Microsoft разработва телематична система за FIAT.

До момента няма официална информация за наличието заразени автомобили, които да препускат на свобода из асфалтовата джунгла. Но ако вземем предвид безграничния талант, с който са надарени съставителите на компютърни вируси, нищо чудно съвсем скоро да видим и това.

С цел да ви помогна, готов съм да заменя планинското ми колело с лексуса ви. Повярвайте ми, за ваше добро е…

Източник: netinfo.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Има ли вируси зад волана"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ugio
ugio

„До момента няма официална информация за наличието заразени автомобили…“ :wub: Луд умора няма 😛