Индия изведе в орбита най-лекия в света сателит

1
470
Индийската организация за космически изследвания (ISRO) изведе в орбита най-лекият в света сателит с име Kalamsat V2.

Малкият сателит има форма на куб с дължина на страната около 10 см. Неговото тегло е едва 1,26 кг. Устройството е проектирано и сглобено от група ученици от горните класови и студенти от индийския щат Тамил Наду. Генералният директор и основател на Space Kidz IndiaIndia Шримати Кесана съобщи, че разходите за създаването на Kalamsat V2 са около 120 000 рупии или приблизително $1700. Сглобяването на сателита е отнело едва шест дни.

Предполага се, че малкият сателит ще се използва за некомерсиални връзки между радиолюбителите в Индия и съседните държави.

Едновременно с Kalamsat V2 ракетата носител PSLV-44 изведе в орбита и 740 килограмовия индийски военен сателит Microsat-R. Военният сателит ще наблюдава повърхността на Земята в интерес на индийската отбрана.

Премиерът на Индия Нарендра Моди високо оцени направеното от индийските ученици и студенти и поздрави всички с успешното изстрелване.

Изразявам своите най-топли поздравления към нашите учени и специалисти във връзка с поредното успешно изстрелване на ракетата PSLV. Този път изведохме в орбита сателита Kalamsat, създаден от нашите талантливи ученици и студенти“ – обяви премиерът в Twitter.

Изстрелването на малкия сателит Kalamsat V2 бе осъществено от индийската космическа агенция напълно безплатно.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Шишо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Шишо
Шишо

Поредния успех на цивилизацията (от която русия окончателно се е отделила) – ученици и студенти…