Индия представи своя първи космически център за управление на пилотирани полети

0
151

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) представи първия в тази държава център за пилотирани космически полети. Неговите основни задачи ще бъдат разработването на системи за поддържане на живота, подготовка на екипажите за полет и планирането на бъдещите пилотирани мисии.

Новият космически център се намира в град Бангалор, който е столица на щата Карнатака, откъдето в бъдеще ще се извършват редовни изстрелвания на астронавти в околоземна орбита в рамките на проекта Гаганян (Gaganyaan). В центъра ще работят от 800 до 900 висококвалифицирани специалисти. Самият космически център се ръководи от Уникришнан Наир, който досега оглавяваше програмата за развитие на космическите полети в космическия център Викрам Сарабхай.

Церемонията по откриването на новия център се състоя на 30-ти януари тази година и на нея бе показан макетът на индийския пилотиран космически кораб. Плановете са, той да бъде изведен в орбита от индийската ракета носител Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV MK III).

Първият индийски пилотиран кораб в рамките на проекта Гаганян е обявен за месец декември 2021 година. Преди това ще бъдат осъществени две тестови безпилотни изстрелвания. В рамките на първата пилотирана индийска мисия, в орбита ще бъдат изведени три астронавта, като плановете са единия от тях да бъде жена. Според параметрите на мисията, индийските астронавти трябва да останат седем дни в 400 километрова орбита около Земята.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за