Индия създава първата ракета носител с две степени за многократно използване

8
635
Първите тестове на новата ракета са обявени за юни или юли тази година, когато ще се настройват механизмите за връщането на първата и втората степен.

Както добре е известно, космическата компания на Илън Мъск SpaceX успешно използва ракетите за многократно използване Falcon. Но индийската организация за космически изследвания (ISRO) възнамерява да стигне още по-далече и да представи ракета с две степени, които могат да се използват повторно. Уеб изданието Times of India съобщи, че ISRO още това лято започва тестовете на ракета носител, двете степени на която ще могат да кацат и да се използват повторно.

За връщането на първата степен ISRO възнамерява да използва метода на SpaceX – тоест, тя по автоматичен път ще се приземява вертикално върху площадка, разположена в Бенгалския залив. Втората степен е космическа совалка, която ще може да каца на пистите на по-големите летища.

Ние разработваме космически апарат с крила. Совалката ще бъде прикрепена към ракетата и ще изпълнява ролята на втора степен. След като изведе сателита или сателитите в орбита, совалката ще се върне на Земята и ще се приземи на бетонната писта, подобно на обикновен самолет“ – съобщи ръководителят на ISRO.

Към днешен ден ISRO дори не влиза в топ-5 на лидерите на космическия сектор, който се оглавява от SpaceX с дял от 65%. Но има всички шансове да попадне в този рейтинг, ако осъществи плановете си.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
Шишоpix3lКольоДаниел ДесподовOzzy Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Трепери Елън идват!

Ozzy
Ozzy

Сега Дмитрий Рогозин ще се охапи по гъзъ и ще каже, че индийците са крали от русия.

Кольо
Кольо

Снимката и графиката с минисовалката, е от старт, който е реализиран още през 2016г. Защо в тази статия се използува бъдеще време, все едно не е факт от почти 3 години?

Даниел Десподов
Даниел Десподов
Кольо
Кольо

„that was first tested successfully in 2016“
Това го няма в статията тук 🙂 снимката и графиката е от ония времена са от тогава и на оригиналните снимка и графика има част на които си го пише.
Ето какво пише под графиката:
„ISRO’s RLV that was tested first in 2016“
За снимката…в оригиналната статия има снимка на американската совалка, но изображението постнато тук, което го няма в оригиналната статия е също от старта през 2016г.

pix3l
pix3l

Основния фиичър на новата ракета ще е AI, който ще говори на развален английски.

Шишо
Шишо

бе не съм забелязъл развален английски у индийците. доста засилено произношение като на варненка – да (мале да не види жената…), но ЕН им е доста сносен.

Шишо
Шишо

Нямам кой знае какви знания на тези технологии щот нямам време да чета в детайли, но съм им фен и ми се струва че идеята да имат лека, когато е празна, совалка-резервоар като втора степен е доста добра.
Браво. Ето как Индия се стреми да дава принос към световната цивилизация!