iPhone без портове: мечта или кошмар?

9
1421

iPhone без портове: мечта или кошмар?

Нов доклад за следващите iPhone, идващи от Apple през 2020 и 2021 г. от надеждния реномиран анализатор Минг Чи Куо, прогнозира нещо, което надхвърля дори нововъведенията, които ще донесе 5G в света на смартфоните, като с него може да се сравнява единствено въвеждането на 3D камери в мобилните телефони. През 2021 година може би ще видим iPhone, който няма нито един порт…

И така… вече сме изпълнени с опасения

Вместо да премине от собствения Lightning към USB-C, Apple може да се превърне направо в гладка плоча с екран, която се зарежда, синхронизира и работи и прави всичко без никакви физически кабели.

Когато прочетохме този доклад, веднага у нас се породиха някои опасения. Но беше въпрос на време този момент да дойде.

Технологичният журнал CNET говори за това и преди. И наистина беше интересно да проследим прогреса на безжичните технологии и до къде ще ни отведат те. WiGig или „наистина висока локална безжична пропускателна способност“ е технология, която обещава видео и графика с ниска латентност за неща като телевизия и VR. Безконтактното зареждане вече е тук. Периферни устройства като Apple Watch и AirPods вече са изцяло безжични. Бъдещето на други нововъзникващи технологии като VR слушалки и smartglasses също е безжично. Там, на където отиваме, не се нуждаем от проводници.

Но въпреки това използваме кабели. Ежедневно срещаме проблеми с безжичната свързаност от всякакъв вид. Прекъсвания, забавяния, загуба на скоростта. Понякога AirPods просто не се свързват. Понякога AirDrop не намира моя MacBook. Междувременно безконтактното Qi-базирано зареждане е бавно, по-бавно от кабелните решения за бързо зареждане. Наличието на кабел просто е успокояващо. Това е една алтернативна връзка, спасителна линия, която може да изиграе отлична роля в спешни случаи.

Освен това усещане, Apple отнема и още някои фини възможности за въвеждане. Първо Apple премахна жака за слушалки и всички ги последваха. Сега са готови да убият и портовете.

Преминаването от стария 30-пинов порт на Apple към съвременния Lightning беше стресиращо. MacBook лаптопите изгубиха слотовете за SD карти, USB-A портовете и HDMI. И това също беше стресиращо. Да се отървем от жака за слушалки беше голямо главоболие – и дори да използваме безжичните AirPods през повечето време.

Започнах да се запасявам с чанти и чекмеджета с донгли. Три чифта слушалки за самолетни полети. И всичко това само защото съм в непрекъснато опасение дали всички тези безжични връзки в някакъв момент няма да прекъснат и да ме предадат. Безжичните технологии са бъдещето, но дали сме готови да преминем изцяло към тях и да оставим кабелите завинаги?

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
той
той

Чак „кошмар“ и „по-голяма промяна от 5G“ не бих го нарекъл… да му мислят (ако до тогава още ги има) тези с шитфон

все тая
все тая

И с портове, и без портове, iShit си остава мечта за дивите селяни и кошмар за IT професионалистите.

MUN40
MUN40

„MacBook лаптопите изгубиха слотовете за SD карти, USB-A портовете и HDMI. И това също беше стресиращо….“

Според мен много по стресиращо бе като се появиха адаптерите за същите неща с умопомрачителни суми.. Но балъци дал Бог..
И сега ще е така.. първо ще е иновацията и двойна цена после радикализацията с адаптери и тройна такава..

Срещу дефинзофрмационните кампании
Срещу дефинзофрмационните кампании

Според някои трябва да се върне VGA порта, да се сложи floppy – два вида и CD-ROM. Също и светът трябва да остане статичен и да върнем комунизма. Много анахронично мислещи хора има на този свят.

Dave
Dave

Абе ти си купи донгъли 20 броя по 100 евро всеки и не се бутай при нас хората с портове на телефона.

Elegia
Elegia

защото съм в непрекъснато опасение

Лапай анти депресанти.

Елена Секова
Елена Секова

Вижте не знам за какво ревете трябва ви само 1 нормална аудио букса , дисплей порт за 144 херца един два USB porta и тва е. СД карти е кой ползва SD карти при 1.5 TB-USB Flash. Всичкото останало безмислия в коша.Какви HDMi ви гонят в 2020г.

Gyliver
Gyliver

Много ми е интересно как ще си ползват телефона, тези които имат два или три процента батерия, няма да вдигат ли?!
Защото най-вероятно батерията ще изгърми по време на разговор.
А тези с кабел нямат такъв проблем.

Ангел
Ангел

До преди няколко години „ужаса“ за потребителите беше, че всички телефони ще са един ден с вградени батерии. Понастоящем са и на никой не му пука. 🙂
Да нямаш портове на телефона ще е удобство и ще допринесе за защитата му от намокряне. Ще може да се зарежда на най-различни безжични зарядни, съвместим с различни слушалки. Не че сегашните не могат, но това, което към момента се изтъква като екстра за премиум сериите смартфони ще стане нещо обикновено, за което няма и да се замисляме.