Facebook има хиляди заявки за патенти, като много от тях са вече одобрени. Уеб-изданието The New York Times подбра седем от тях, които поразяват със своите възможности.

Прегледът на стотиците патенти показва, че Facebook е обмисляла да следи всеки аспект от живота на своите потребители. Един от тях описва използването на камерите на мобилните устройства, чрез които социалната мрежа може да разбере, дали сте отегчени или изненадани от това, което виждате в емисията си. Друг патент предвижда използването микрофона на смартфона за да се разбере, коя телевизионна програма гледате и кои реклами не изключвате. Дори има патент за прогнозиране, кога някои от вашите приятели е най-вероятно да умрат.

Ако се вгледаме във вече получените патенти ще разберем, че Facebook може да научи всичко за нас. Стига да поиска.

1Кога е най-вероятно да починат близките ви

Предсказване на бъдещето? Така изглежда. Патентът се нарича „Прогнозиране на промените в живота на членовете на социалната мрежа„. Тази патентна заявка описва алгоритъм, който използва вашите постове, коментари, лични съобщения, транзакциите и вашето местоположение, за да се прогнозират важни събития в живота на потребителите. Например, смъртта на близък човек, раждането на дете или нещо друго, което може да преобърне съдбата ви.

2С кого и как прекарвате времето си

Преди време стана известно, че Facebook може да проследява вашите приятели и познати. Дори и хората, които не сте приели за приятели в рамките на социалната мрежа. Но патентът с име „Статистика за непрекъснатия мониторинг на местоположението“ съществено разширява възможностите на Големия Брат. Предложено е да се прави съпоставка на физическото местоположение на вашия смартфон с местонахождението на смартфоните на вашите приятели и познати. По този начин лесно може да се разбере, дали прекарвате времето си с вашите близки или с някой друг.

Този патент предвижда и фиксирането на факта, че телефонът е неподвижен. В този случай се натрупва статистика, дали спите, обядвате или вършите нещо друго.

3Къде живеете и кога нарушавате навиците си

През нощта неподвижният смартфон дава на Facebook възможност да разбере къде спите. Ако всяка нощ спите на едно и също място, социалната мрежа с лекота ще прецени, къде точно живеете.

И още, Големият Брат от същия този смартфон ще бъде в течение, ако пренощувате на друго място. И дори с голяма вероятност ще разбере с кого нощувате. Този патент се нарича „Уведомяване за отклоняване от рутинните навици„. Има и още – социалната мрежа може да изпрати съобщение до други потребители, че вършите нещо необичайно.

4С кого имате романтична връзка

Патентът така се и казва: „Определяне статуса на отношенията на потребителите на социалната мрежа„. Тук Facebook обработва огромно количество информация: колко често посещавате страниците на един или друг потребител, с кого обменяте съобщения, в чия компания прекарвате свободното си време, колко приятели от противоположния пол имате и т.н.

От тези данни Facebook съвсем точно определя пола, женен/омъжена, с кого имате романтична връзка, самотен/самотна и още много други

5Как се проявявате като личност

Екстраверт или интроверт. Възбудим или емоционално стабилен. Чай или кафе? Обича котки или кучета? Патентът с име „Определяне личността на потребителя чрез неговата кореспонденция“ дава на социалната мрежа възможността да състави вашия психологически портрет. При това, плашещо точен.

6Кого снимате и кой снима вас

Ако сте обхванати от параноя, можете и да изключите геолокацията във Facebook и да скриете от всички къде сте били. Но е достатъчно социалната мрежа да види вашите снимки, направени с камерата на вашия смартфон.

Патентът „Асоцииране на уеб камерите с потребителите на социалната мрежа“ предвижда най-внимателен анализ на характеристиките на камерата на вашето мобилно устройство. Мъртви пиксели, най-малките одрасквания, дефекти на лещите – всичко това създава уникален цифров отпечатък на вашата камера, по който Facebook моментално ви разпознава.

А ако сте заснели някой друг, социалната мрежа веднага прави връзка. Ако вие и някой друг (също с уникален отпечатък) заснемете някакъв обект по едно и също време при подобен ракурс, Facebook отново си отбелязва това. Колкото повече подобни записи, толкова повече най-подробна информация за вашите социални контакти. Нищо не може да се скрие.

7Какво гледате и слушате

Патентът „Корелация на мултимедийните данни с потребителските профили“ описва алгоритъм за използване на микрофона на вашето мобилно устройство за да се разберат вашите мултимедийни предпочитания.

Именно по този начин Facebook може да разбере коя телевизия и кое предаване гледате, дали превключвате по време на рекламите, кои реклами оставяте, кои магазини посещавате и т.н.

 


Да не забравяме, че Facebook многократно е заявявала, че нейните патенти са си просто патенти, които социалната мрежа не възнамерява да използва в реалния живот. Много експерти и обикновени потребители се опитват да проверят тези твърдения.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Val KostАнонимbarokyМиткоГеорги Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Георги
Георги

Е нема що, втасахме я, значи!

Митко
Митко

Така не се живее! Отивам да се обеся!
В края на краищата не съм терорист, че да се крия. А ако искам да взривя софийското метро няма да си чатя за това през фейсбук.

baroky
baroky

Докато има овци, ше има и кой да ги дои

Аноним
Аноним

Така Зука става милиардер . Цялата тази информация е направо безценна за рекламните компании . Навици, интереси , емоционални маркери …… всичко това се използва за да се правят все по-успешни рекламни кампании и да се достигне по-близо до целта “ как да се продаде нещо на някого“ . Малки усмихнати бебенца …. сладки котенца и кученца …. диалози глупак – умник …. демонстрация на лукс …. техно чудеса….. примери на невероятен героизъм … ЗА ВСЕКИГО СИ ИМА ПО НЕЩО което ще го накара да хукне към магазина или да гласува за някого или да даде пари за някаква кауза… Виж още »

Val Kost
Val Kost

Решението на „проблема“ е много просто ! Саляте си приложението „ES File Explorer“, изтривате всичко в телефона свързано с „Facebook“ до последната запетайка и си свиркате ! Влизате след това през компютъра в покорния и доверен „слуга на специалните служби“ и … се отписвате ! Като задължително отбележите, че напускате поради „Несъгласие с политиката на използване на личната информация !“ ! Подобни „социални“ мрежи се ползват предимно от хора с проблеми от битов и психически характер ! Най-изявени в тази насока са комплексарите, или т.н. „Админи“ в различните групи ! Това са именно хора с „малка буква“ в семействата и… Виж още »