Сравнително наскоро излезе Linux Mint 18.3 с кодово име Силвия, но създателите на една от най-популярните Linux дистрибуции вече работят върху новата версия на своята операционна система.

Вече е известно кога ще излезе Linux Mint 19, какво можем да очакваме от новата дистрибуция и какво ново в общи линии ще има в тази версия. Linux Mint 19.х ще бъде с дълъг период на поддръжка (LTS), а това означава, че минорните версии и обновяванията за новата ОС, ще излизат в продължение на следващите 5 години.

Датата на излизане на Linux Mint 19

Точната дата на излизане на ОС Linux Mint 19 засега не е официално обявена, но лесно може да бъде пресметната. Тя ще се базира на Ubuntu 18.04 и доста точно може да се прецени, кога ще излезе Mint 19.

Ubuntu следва фиксирано разписание за представянето на новите версии. Предишната Ubuntu излезе през октомври, а следващата – 18.04, е обявена за 26 април 2018 година. Досега Linux Mint винаги е излизала няколко месеца след Ubuntu и се получава, че Mint 19 трябва да излезе през месец май или юни тази година.

Кодовото име на новата версия също е известно. Linux Mint 19 носи името Tara.

Какво ново ще ни предложи Linux Mint 19

Разработчиците предвиждат редица интересни нововъведения. Дистрибуцията ще стане още по-приятелски настроена към начинаещите, ще има повече помощна информация и подсказки. Ще има множество съвети относно настройките, за инсталирането на допълнителен кодек, ако се налага и други подобни.

1Обновяванията на софтуера

Тъй като дистрибуцията се базира на новата версия на Ubuntu и ще получи съответното обновяване на софтуера. Ще се използва новата версия GTK 3.22 с подобрена производителност и редица други подобрения. Идва и нова версия на Gnome стека и на другите програми.

2Няма да има нови версии на KDE

През последните 10 години от съществуването на Linux Mint, KDE винаги излизаше заедно с MATE и Cinnamon. Екипът на Linux Mint е решил да се откаже от следващи версии с тази среда. Това е неприятна новина за феновете на KDE и Kubuntu, но разработчиците са предпочели да съсредоточат силите си върху другите десктоп среди. Очаква се Linux Mint да стане още по-бърза и лека.

3Добавена е поддръжката на HIDPI

Дистрибуциите Linux Mint не изглаждат така отчетливо, като например Windows 10 и MacOS на големите дисплеи с висока резолюция. Но това скоро ще престане, понеже в Ubuntu, а и съответно в Linux Mint, ще бъде добавена поддръжката на HiDPI.

4Търсене

Досега знакът за търсене можехме да видим само в Gnome и Ubuntu. Сега това ще се появи и в Linux Mint. Търсенето в работния плот ще се отнася за локалните файлове, последните приложения, речника и други.

5Обновяването на Linux Mint

Linux Mint Tera ще донесе редица подобрения на механизма за обновяване. Екипът се е съсредоточил преди всичко върху предотвратяване на случайното изтриване на пакет.

6Ускоряване зареждането на операционната система

Създателите на Linux Mint са създали специален скрипт за измерване скоростта на зареждане на операционната система. Измерванията показват, че Cinnamon се зарежда по-бавно от Windows. Бавно се зареждат и приложенията. Именно върху това се работи тези дни и зареждането на десктоп средите ще бъде значително ускорено във финалната версия.

7Обновяване на файловия мениджър

Файловият мениджър Nemo ще получи много нови възможности, включително неизползването на GVFS, когато е възможно. Програмата ще има и цялостно текстово асинхронно търсене. Ще има подобрения във външния вид и интерфейса. Сега се работи и върху поддръжката на предварителен преглед на видеата.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
16 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
16 Автори на коментарите
на4оiwanOracleКрасенbluewater Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

DISCREETE LINUX

translate.google.bg/translate?sl=auto&tl=bg&u=https%3A//www.privacy-cd.org/features.html

Astra
Astra

Докато поддържат Cinnamon, фен съм. Но като изключим козметиката, мен най вече ме интересува как е положението с драйверите? Защото напоследък Linux и особено Ubuntu тръгна по лош път. Вместо по-разширена, драйверна поддръжка и запазване на съвместимост със старият хардуер, където беше силата на Linux, поне до ядро 3, имаме спорна съвместимост с новият хардуер и поголовно и нелогично рязане на старият. Proprietary, open, тези спорове мен лично не ме вълнуват, защото производителят на даден хардуер би трябвало да си пише драйверите, да си ги прави най добре, както и се получава и да си им определя лицензът. Ако си… Виж още »

АхОх
АхОх

И аз съм на същото мнение… Минт е супер, все едно ползвам Уиндос, че даже е по-лесно… учуди ме много (а и всички програми са там накуп и безплатно – офиси, графика, видео и т.н.).
Това което им липсва е драйверите …. под Линукс това е най-голямият им проблем… производителите не искат да пишат драйвери и често много устройства нямат или се налага да си много технически ограмотен за да си пуснеш да работи нещо…

Иначе не съм виждал по-лесна за работа операционна система – Мак и Уиндоус си имат най-накрая конкурент при обикновенните потребители.

Кольо
Кольо

Мързелът и от двете страни расте, но не старее. При това положение, ако се опиташ да се оплачеш, отговорните фактори ще ти наврат в очите, че те ти предоставят това безплатно и че не си им работодател да ги юркаш и, че ако искаш нещата да са такива каквито искаш, да станеш програмист и сам да си допишеш липсите.

Труе Macedonec
Труе Macedonec

„Но да режеш поддръжка поради мързел, който при производителят е оправдан комерсиално, за стари и не толкова, продукти, но за open ОС не е. Малко ми идва полу-микромека история.“

Поддържам напълно.

Кольо
Кольо

Производителят не е оправдан комерсиално. Там където е комерсиално(RedHat) всичката нужна поддръжка си е налице. Любителят, който ще си купи нов хардуер, за да го ползва точно с Линукс, не го виждам никак. Не че няма такива, които си купуват (готов, повече или по-малко „марков“)компютър на който има инсталиран Линукс дистрибуция, но тази инсталация те не са я поръчвали и я вземат само защото(смятат че) не им товари цената.

cybercop
cybercop

GVFS се ползва, когато трябва. А, трябва за да се поддържа работата със сменяеми носители и кошчето.

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Значи, изключае леките доработки по т.5, 7 и неизбежното 1, са съкратили KDE-то. 😀 Надявам се от екипа на KDE да извадят организационни изводи, засягащи планирането и поддръжката на новите версии.

Биро
Биро

До : АхОх
Здрасти, а какво те спира да позваш Windows/Mac?
Мисълта, че са платени?

Пенчо
Пенчо

Това че ти събират всички лични данни, документи и пароли и ги държат на незащитени сървъри които всеки може да хакне, а отделно докато не са ги хакнали ти показват реклами и ти пускат спам на кило.

на4о
на4о

Досега Linux Mint не винаги е излизала няколко месеца след Ubuntu. В последно време.

През последните 10 години от съществуването на Linux Mint, KDE винаги излизаше заедно с MATE и Cinnamon. Оставам с впечатлението, че МАТЕ и ко ги има поне от 20 години, както и че тепърва се очаква да има Минт LXDE, Минт Fluxbox …

Толкова ли е трудно да кажеш нещо, което знаеш, със свои думи… Нали това ти е работата?

Красен
Красен

Не съм фен на Cinnamon никак поради простата причина, че го имах на две машини, лаптоп и десктоп, и на двете след продължително ползване времето на стартиране се увеличи от 30 секунди на 2 минути и нещо. Ползва някакъв уеб интерфейс при стартиране. Правих бенчмаркове, писане във форуми за помощ и никой не знае от къде идва това стартиране. Никой не знае какво се случва. КДЕ е в пъти по-добра графична среда. С този ход просто губят много хора. Не е голям проблем, че махат точно КДЕ, проблем е че махат графична среда и ако не ползваш Cinnamon не се… Виж още »

на4о
на4о

Графичните среди които отпадат са, защото не се връзват с концепцията за лесност, спират да се развиват или нямат същия срок на поддръжка като изданието. По-лесно е да махнеш нещо, отколкото да го крепиш изкуствено и да имаш проблеми за решаване, които не идват от теб.

Красен
Красен

Така е и все пак когато са правили тая операционна не са направили достатъчно добро стиковане с тези графични среди (, в случая КДЕ), което е тяхна вина, не вина на потребителя. Да имаш нещо което го има до определен момент и после спира да се развива е гадно. Много операционни системи са по-добри просто защото се доразвиват, а не се орязват. Ако са искали е можело да не се хващат на хорото с КДЕ. Много операционни системи от години работят с него и нямат проблеми.

на4о
на4о

КДЕ винаги е била най-слабата и лошо направена версия при Ментата, спрямо другите дистра, които ползват КДЕ-десктоп. Досега оцеляваше заради натиска на потребителите. Но предполагам, в статистиката си са видели, че процентът на ползващите я е паднал под някакъв допустим минимум и …

bluewater
bluewater

„Бавно се зареждат и приложенията.“
Този трън винаги ми е бодял очите и ако направят нещо по въпроса ще съм особено доволен.
Налага се да работя на различни машини и като се прехвърлиш от ХР на някой линукс … а и аз съм припрян и 2-5 секунди да ми стартира програмата ми идват в повече.

Евреин
Евреин

XP в 2018-та година?!?!?!

Zero
Zero

Що бе? В Израел всички сте с 10 ли?

Евреин
Евреин

Не всички живеем там. Ние сме навсякъде по света.

bluewater
bluewater

Имаш ли си на идея Моше колко спокойно и бързо се работи с ХР на хардуер от около 5-6 години.

PS: Обърни внимание на „работи“ !!! Забрави фейса, тубата, филмите, игрите … за работа със специализиран софтуер става на въпрос.

на4о
на4о

Към днешна дата Лубунту-16.04.х, което е актуална версия и като интерфейс изглежда познато на Уйн-потребител, би зареждало, стартирало и спирало в пъти по-бързо от ХП. Не би – прави го. Но ще го има поддържано само до началото на 2021 г.

bluewater
bluewater

И не само то стартира по бързо но имам в предвид стартирането на програми. Поне на мен винаги ми се е струвало че програмите под линукс стартират една идея по бавно от програмите в ХР,7,Vista и 10. Особенно на по слаби хардуери.

bluewater
bluewater

Тъкмо се чудех върху какъв линукс да подкарам една складова програмка на една поовехтяла щайга. Мерси на4о бях го забравил това лубунту ще взема да го тествам.

Красен
Красен

Това не е точно така. Зависи понякога от софтуера. Понякога са написани по-добре за една операционна. Аз лично съм имал и по добри и по лоши времена на стартиране. Например съм виждал как опера на уиндоус стартира много бързо и е по бърза. От друга страна firefox е по бърз на Linux. Но това зависи от много неща.

Oracle
Oracle

Каквото и да предложи 19-ката, ако все така липсват драйвери за новия хардуер и офис пакетите са отново така недодялани, все същото положение ще си е.
То … нещата са навързани в някаква степен де …
Производителите не си дават зор да драскат драйвери, защото: 1. Потребителите са малко и 2. защото има твърде много и различнии дистрибуции – демек няма кой да пише драйвер специално за всяка една дистрибуция.
Като няма драйвери, потребителите ползват Вин, щото за него се пишат драйвери.
Има и качествен офис пакет.
Ей тез неща, докато не се случат и версия 59 на Минт да излезе, спукана ще е работата.

iwan
iwan

Коя е по-добра според вас: ubuntu mate или mint mate?