fbpx
13.8 C
София

Как да защитите компютъра си, без да похарчите и стотинка – част I

Най-четени

Безопасност и компютри – страшно добра и популярна комбинация! Но понякога тази „комбина“ ни кара да настръхнем, тъй като все по-често се сблъскваме с новини за поредния пробив, вирус или бъг, който води със себе си лавина от поразени компютърни данни. Малко са хората, които да не са чули за вируса с нелепо име „Иска плаче“ (Wanna Cry), който вкара света в огромна криза, като имаше „жертви“ и в България.

С оглед на това е логично да се запитаме как можем да предпазим личните си компютри от различни видове атаки и злодеяния от страна на лошите хакери? Проблемът, който разглеждаме не е по-малко актуален и за бизнес сферата, но там решенията се взимат на високо ниво и са отговорност на управленските екипи. Освен това защитата на компютърната техника и данните в корпоративния свят е неизменно свързана с огромно количество финанси. Но сега ние отправяме поглед към защитата на личните ни машини, които са само наша отговорност. В тази връзка трябва да си признаем, че в нашите географски ширини не сме много щедри по отношение на софтуера, затова решенията, които ще ви предложим са или напълно безплатни, или предлагат неплатена версия.

И нека стремглаво се насочим към същината на проблема!

Антивирусни програми

Няма как да започнем с нещо друго, тъй като само при споменаването на комбинацията компютър и сигурност първото нещо, което излиза в съзнанието на повечето хора е именно антивирусната програма.

За да не ставаме банални, тъй като тези програми са изключително популярни, няма да отделяме голямо внимание на този сектор. Ще изброим няколко предложения, заемащи челните позиции в почти всички класации на безплатни антивирусни програми, които всеки може да открие в Интернет.

Avast

Bitdefender

AVG

Avira

Panda

Сами можете да изпробвате всяко едно от тези предложения и да определи за себе си кое  е най-добро и сигурно. Все пак е добре да знаете за някои от техните недостатъци. Avast – доста реклами; след време се изисква регистрация, която все пак е безплатна. Bitdefender – няма възможност за подбор на начина на сканиране за вируси; активиране чрез имейл и изпращне на рекламни имейли; няма активна защита срещу рансъмуер. AVG – забележимо забавя машината, на която се инсталира. Avira – инсталират се добавки към браузъра, освен ако не ги откажете; доста бавно сканиране за вируси. Panda – зависи от връзка с Интернет; забавя работата на уеб браузъра.

В тази секция е уместно да обърнем внимание и на Malwarebytes Anti-Malware Free, което не е антивирусна програма. Това приложение не може да защити компютъра ви от вируси, но е много полезно когато системата ви е вече поразена от такива. То може да прочисти зловредния софтуер, като в същото време не влиза в конфликт с антивирусни програми, които вече са били инсталирани. По този начин Malwarebytes Anti-Malware Free е една отлична добавка към всяка антивирусна програма.

Има една важна подробност за антивирусните програми. Ако инсталирате две или повече такива приложения на компютър си той няма да стане по-защитен, а напротив! Когато има повече от една антивирусна на дадена машина, то те започват да си пречат една на друга, което реално застрашава сигурността ви, а не я подобрява.

Едва ли има с какво да ви изненадаме по отношение на антивирусните защити, така че да вървим напред!

Сигурно и анонимно сърфиране в Интернет

Всеки от нас прекарва часове в Интернет пространството, но замисляте ли се, че всяко едно ваше действие там, дори и безобидните кликания по разни страници, мога да се следят и да се използват, за да бъдете манипулирани в една или друга насока. Бъдете спокойни, защото и този проблем има решения, като за радост някои от най-добрите са безплатни.

Tor Browser

Това е може би най-тежката артилерия по отношение на безопасното и незабележимо сърфиране в Интернет. Браузърът Tor е част от проекта Tor, който е разработен в средата на 90-те години от служители на Американската военноморска изследователска лаборатория, чиято цел е да се предпази онлайн комуникацията на американското разузнаване. Но да се върнем на самия браузър Tor. Той ви предпазва от това някой да проследява Интернет връзката ви и да разбира какви сайтове посещавате, страниците, които посещавате не могат да разберат реалния ви физически адрес, а освен това с Tor може да достъпвате сайтове, които по принцип са блокирани.

Ако се съмнявате в ефективността на този браузър е добре да знаете, че в много страни той се приема като сериозна „заплаха“ за държавните дела и на него не се гледа с добро око. В по-рестриктивни режими, той дори се определя като незаконен. Основното, с което се атакува Tor е неговата широка употреба в митичната „Тъмна мрежа“, която се смята за свърталище на всичко зло, което може да се намери в Мрежата. Дали това е така, мненията са противоречиви. Въпреки всичко, ако желаете да сте незабелязани в Интернет Tor браузърът е едно от добрите решения.

Все пак Tor не е вездесъщ, като има една отявлена слабост. Ако някой контролира голяма част от машините с Tor в Интернет пространството, то този някой може да следи трафика и да види точно кой какво посещава. За една голяма държавна агенция по сигурността едва ли би било проблем да залее Нета с Tor машини. Така че имайте едно наум!

Трябва да отбележим, че групата, която разработва проекта Tor предлага и много други решения за сигурност и поверителност. Пример за това са операционната система Tails и приложението Orbot, което по същество е Tor браузър за Андроид.

Epic Browser

Epic е друга алтернатива за анонимно сърфиране в Мрежата. Този браузър е базиран на Chromium, технологията, която стои и зад познания на всички Google Chrome. Разработчиците на Epic твърдят, че техният продукт запазва скоростта на сърфиране, характерна за Chromе, но заедно с това не позволява да бъдете следени, като след всяко затваряне на Epic всичките данни от вашето сърфиране се изтриват. Epic предлага и допълнителна опция, която е наречена криптирано прокси (encrypted proxy), то директно криптира данните ви и по този начин ви предпазва от „подслушване“ от страна на хакери, правителствени агенции, работодатели и други.

Ghostery

Компанията Ghostery предлага набор от приложения като сред тях са добавка за браузъри и самостоятелен браузър. В основата на техните приложения е предоставянето на по-чисто, бързо и сигурно сърфиране в Интернет. Според  Ghostery техните продукти засичат  и блокират всякакви проследяващи технологии, с което подобряват скоростта на зареждане на страниците и защитават вашите данни.

Ghostery е подходящ за тези от вас, които нямате желание да се разделяте с функционалностите на браузъра, който употребявате понастоящем, като може да използвате предлаганата от тях добавка, която е съвместима с Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge, Internet Explorer, Andriod и iOS.

OpenDNS

Преди да ви представим що за чудо предлагат от OpenDNS, първо ще трябва да изнесем един светкавичен курс на тема какво е DNS. Системата за имена на домейните (DNS, Domain Name System) представлява базовата технология, върху която е изграден Интернет. Всяка машина в Мрежата има уникален номер, който се нарича IP-адрес, приличащ на нещо такова – 217.58.31.176, 147.115.0.67. Цифрите между точките могат да приемат различни стойности от 0 до 255.

Сами разбирате, че ако трябваше да въвеждаме подобно нещо, за да посетим всеки отделен сайт, едва ли Интернет би бил това, което е днес. Именно за наше улеснение се въвеждат имената на сайтовете или така наречените домейни.

И тук идва ролята на DNS, който свързва домейна (името на сайта) и IP-адреса. Когато напишете някакво името на някой сайт в браузъра, то тогава DNS преобразува това име в IP-адрес, така че да бъде заредена съответната страница, отговаряща на този домейн.

Вече можем да обърнем поглед към това, което предлага OpenDNS. Както самите производители се изразяват техният софтуер защитава буквално всяко едно устройство, което се свързва към Интернет – компютъри, смарт телефони, таблети, телевизори, игрови конзоли и други. OpenDNS предоставя защита от различни видове атаки, които се реализират през    Системата за имена на домейните (DNS).

Една от най-големите опасности е така нареченото DNS отравяне (DNS poisoning). Този тип атака е много опасен и се корени в това, че даден DNS сървър се компрометира и потребителите му се пренасочват към друг опасен уеб сайт. Например ако страницата на вашата банка бъде компрометирана и вие не разберете за това, когато въвеждате паролата си, необходима за онлайн банкиране, тя ще бъде препратена към зловреден сайт.

HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere е добавка за браузърите Firefox, Chrome и Opera, която криптира комуникацията с много от големите и популярни уеб страници. По този начин вие сърфирате по-сигурно и защитено.

DuckDuckGo

Ако всяка от по-горните възможности ви се струва трудоемка или проблемна в някакво отношение, то със сигурност DuckDuckGo е нещото за вас. Не трябва да инсталирате нищо, да настройвате и т.н. Просто отивате на гореспоменатия сайт и се озовавате в една търсачка. Не бързайте със заключенията, това не е поредната търсачка с претенциите да „убие“ Google. DuckDuckGo, или накратко „Патето“, залага на това, че предлага напълно анонимно търсене в Интернет. „Патето“ никога не съхранява и не споделя с други страни личните ви данни, не съхранява историята на вашето сърфиране, като по този начин не ви таргетира с реклами, не ви следи.

DuckDuckGo не използва някаква революционна технология, а прости ви прехвърля към търсачката на Google, като разбира се запазва пълната ви анонимност.

Това е едно лесно и отлично решение за всеки, който иска да тършува из Нета без да се страхува, че ще бъде следен или залят с порой от реклами.

Използване на Виртуална частна мрежа (VPN)

Виртуалните частни мрежи (VPN) стават все по-популярни през последните години, но за голяма част от обикновените потребители на компютърни устройства те са недостъпна екзотика. Това не трябва да ви спира да пробвате какво може да ви даде една Виртуална частна мрежа, ако сигурността е основен приоритет за вас.

Но нека първо видим какво представлява една Виртуална частна мрежа (ВЧМ). ВЧМ може да се оприличи на един тунел, през който преминава трафикът на данни от вашата машина към определена крайна точка, която може да е уеб страница, сървър или друго. Важна подробност е, че тунелът, през който минава трафикът ви е криптиран.

Чрез ВЧМ всички мрежови услуги, които използвате ще виждат IP-адреса на ВЧМ сървъра, а не вашия. Тази особеност дава възможност да достъпвате съдържание и услуги, които са географски и регионално ограничени. Например, ако даден сайт е достъпен само от САЩ, то може да използвате ВЧМ, която е базирана в САЩ и по този начин вашата връзка ще бъде третирана като идваща от територията на Америка и така ще може да си осигурите достъп до сайта, дори ако физически сте извън Щатите.

Както вече казахме връзката между вашето устройство и ВЧМ е криптирана, което я прави недостъпна за други лица, дори и за вашия Интернет доставчик. Ако някой се опита да ви следи ще вижда само криптирания трафик между вас и определения ВЧМ сървър без да знае какви сайтове посещавате или какви приложения използвате.

Всички тези особености на Виртуалните частни мрежи ги правят ценно средство за постигане на по-голяма сигурност и поверителност в Интернет средата. Ето и някои от безплатните Виртуалните частни мрежи, които може да изпробвате:

Tunnel Bear

Windscribe

Private Tunnel

Втората част можете да прочетете тук: Как да защитите компютъра си, без да похарчите и стотинка – част II


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини