Облачните технологии се превърнаха в пазар за десетки милиарди долари и продължават да растат. Те са в основата на все повече компании, платформи и бизнеси. Освен това имат голям потенциал за развитие както от гледна точка на технология, така и на кариерата. Според Synergy Research пазарът на cloud технологии е достигнал $180 млрд. и се е увеличил с 24% на годишна база.

Това прави cloud технологиите атрактивен избор за все повече ИТ специалисти. Все повече компании разчитат на cloud технологиите за своя бизнес. Около 90% от компаниите във Fortune 500 например вече използват услугите на Microsoft Azure. Всичко това създава постоянен глад за квалифицирани кадри, като само в сайта за обяви Glassdoor има близо 50 000 отворени позиции за cloud специалисти.

Това е особено видимо за бързоразвиващи се платформи като Microsoft Azure, която за първото тримесечие на тази година е увеличила пазарния си дял с още 3% на годишна база. Тази cloud платформа бележи все по-голям ръст както на приходите, така и на пазарния си дял. Лидер остава Amazon Web Services с 33% пазарен дял, който обаче леко се понижава, показват данни на Synergy Research. Дялът на Azure е 13%, а на трето място са cloud услугите на Google с 6% дял.

Изучаването на подобна мащабна платформа може да изглежда доста сложно и времеемко. За Microsoft Azure например има доста дълъг списък с изпити за сертифициране. За всеки изпит трябва да се е изкарал съответен курс, като всичко това се променя и обновява редовно с развитието на самата платформа. Същевременно, бизнесът се нуждае от специалисти веднага.

Да станеш cloud специалист вече не е чак толкова трудно или скъпо. Изисква се известен опит и познания в света на програмирането и уеб, което е съвсем логично. Нужно е най-вече желание и малко време. При това все повече компании търсят лесен и достъпен начин да осигуряват качествени обучения на служителите си.

За всички тях може да помогне откритата наскоро онлайн академия за облачни технологии Microsoft Certification Lab, която е дело на Microsoft в партньорство с българската компания Coursedot. Академията вече е отворена за записване, като за ограничен период от време всички курсове в нея са напълно безплатни.

Тя предлага над 100 обучения, които покриват най-различни сфери на технологиите. От базови познания по програмиране, през обучения за Office 365 до нови и авангардни технологии като изкуствен интелект, машинно обучение и др. Разбира се, има и доста обучения за облачните технологии и най-различните възможности на Microsoft Azure.

Обученията са достъпни изцяло онлайн и всеки желаещ може да се запише за тях. Те са в лесен и удобен формат, като за много от модулите има и видео. Могат да се използват от практически всякакви устройства и по всяко време. Така обучението може да премине с темпото и според времето на всеки записал се.

Академията е отворена както за индивидуални желаещи, така и за цели ИТ екипи. Предлага се и присъствена форма на обучение в Microsoft Innovation Center в Sofia Tech Park. Първата група вече е запълнена, като при достатъчно интерес ще се организират още групи на всеки два до три месеца.

Междувременно онлайн обученията са достъпни по всяко време и за неограничен брой хора. В края на курсовете има и онлайн изпити. Те са по желание, като успешното им завършване се награждава със сертификат. Обученията ще са напълно безплатни за ограничен период от време. Изпитите за сертифициране са по желание, като ще струват не повече от 90 евро в зависимост от курса. Сертификатите удостоверяват, че даденият човек е завършил успешно конкретния курс и има нужните познания, за да работи качествено.

Основната цел на Microsoft Certification Lab е да ускори създаването на български cloud специалисти на световно ниво. Академията има амбицията постепенно да предлага обучения и в други градове в страната. Така тя цели да бъде един от най-лесните и бързи начини човек да стане cloud специалист.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари