В началото на месец май Бен Смар публикува ново проучване, което показва, че умният пръстен на Oura може да засича бременност, много преди повечето жени да имат подозрение, че са бременни, за да си направят тест. Това беше наистина вълнуващо откритие, тъй като по-ранното информиране за бременността, може да има значителни ползи, както за майката, така и за детето. Колкото по-рано жените открият, че са бременни, толкова по-бързо те ще могат да преустановят някои вредни или противопоказни за себе си или децата си навици (като консумирането на алкохол, пушенето, интензивните физически натоварвания и други), но също така и ще имат по-ранни сведения за причината за някои от нарушенията във физическото им здраве, които настъпват по време на бременността.

Смар, учен в сферата на обработката на данните от Калифорнийския университет в Сан Диего, прави множество изследвания за влиянието на преносимите джаджи, устройства и аксесоари, от които всички ние сме заобиколени и все по-интензивно се заобикаляме, и здравето на хората, в това число и репродуктивното. Той работи с Oura по множество проекти, свързани с бременността. Неговият екип също така проучва дали данните от устройствата могат да помогнат за предотвратяване и ранно индикиране на спонтанни аборти.

Репродуктивното здраве като цяло и неговата пресечна точка с носимите устройства в частност е една недостатъчно добре проучена област на изследване. Потенциалните ползи, които тези изследвания могат да донесат са изключително вълнуващи, но работата в това направление придоби ново измерение през юни, когато Върховният съд на САЩ отмени Роу срещу Уейд. Сега, когато вече в страната няма федерална защита на абортите, и в някои щати жените могат да носят съдебна отговорност, ако са направили аборт или ако са използвали различни услуги и ресурси за ранно откриване на бременност и за съвети за репродуктивното здраве, Смар и неговият екип се оттеглят с крачка назад. В новия политически пейзаж те казват, че имат нужда от повече време, за да преценят най-добре своя подход към тези изследвания.

„За нас беше доста смразяващо да осъзнаем, че може би с работата си изграждаме системи и продукти, които могат да навредят на някои жени и да ги изправят пред лицето на закона, вместо да им помагаме“, казва Смар.

В началото на пандемията от коронавируса огромен поток от ресурси беше насочен към изследването на начините, по които преносимите смарт устройства като смарт часовници и смарт пръстени могат да откриват различни промени в телата ни. Различни изследователи, сред които и Смар, започнаха да проучват дали устройствата могат да открият ранни признаци на заразяване с COVID-19. Това беше особено трудно обаче, защото много от признаците на заболяването не бяха строго специфични – затова голямото предизвикателство пред учените беше да открият как да разграничат COVID-19 от други заболявания.

Но неща като наличието на бременност и промени в бременността могат да бъдат по-лесни за откриване, казва Джесили Дън, изследовател на ролята на дигиталните устройства за нашето здраве и асистент в университета Дюк. „Така например измерването на телесната температура може да донесе достоверна информация за овулацията и други състояния“, казва тя. „Мисля, че в тази технология са заложени много обещания.“

 Въпреки че има толкова много обещания обаче, изследванията все още са в начален етап. Проучването на Смар за откриване на бременност, направено в партньорство с Oura, е само един ранен тест с цел да се провери дали такъв вид ранно откриване е възможен.

Сега, предвид новия политически пейзаж на регулиране на бременността в САЩ, Смар се чуди в каква посока ще поемат техните изследвания. Екипът му вече активно и разширено проучва възможните приложения, за които може да се използва работата им. Ранното откриване на бременността би могло да бъде полезно за хора на места, където има ограничения за това колко напреднала е бременността, което е ключово относно това дали ще бъде възможно да се направи аборт. Но в същото време записите и данните от тези технологични продукти могат да бъдат използвани за доказателство за това, че дадена жена е била бременна, което впоследствие да бъде използвано като доказателство срещу нея, ако се установи, че бременността ѝ е била прекратена.

Изследванията за ранно идентифициране на риска от спонтанен аборт също са от ключово значение. „Вероятно сме много близо до създаването на такъв инструмент“, казва Смар.

Изследователите от полето на дигиталното здраве винаги трябва да мислят за контекста, в който може да се използва тяхната работа, казва Дън. „Мисля, че всичко, което криминализира нещо, свързано със здравеопазването, е опасно. И това ни затруднява като изследователи да разберем каква е нашата роля и каква трябва да бъде нашата роля в това пространство.“

Смар казва, че екипът му ще се опитва да подреди своя подход занапред, така че да бъде актуален на политическия климат и обстановката. Той е провел и множество разговори по този сложен въпрос с колегите си в Oura. Главният изпълнителен директор на Oura том Хейл каза в изявление за The Verge, че компанията добавя допълнителни предпазни мерки към данните и подготвя корекции в своите политики за поверителност.

Но независимо към какво се целят изследователските екипи, други фактори могат да забавят изследванията в това пространство. Проучванията от полето на дигиталните здравни технологии например често включват повече участници жени, отколкото мъже, казва Дън. А отмяната на Роу срещу Уейд (съдебният процес, довел до паметното решение на Върховния съд на САЩ от 1973 за установяване на конституционното право на аборт в страната) може да има апокалиптичен ефект върху това доколко хората ще бъдат склонни да споделян данните си с изследователските екипи поради опасения, че те могат да бъдат използвани срещу тях един ден, казва Смар. Всички тези обстоятелства могат да се превърнат в сериозна пречка за това, което тези изследователски екипи са в състояние да постигнат.

„Мисля, че можем да очакваме, че това ще има доста сериозно отрицателно влияние върху скоростта, която можем да правим изследванията си. Вече сме толкова назад с проучването на репродуктивното здраве на жените. И идеята, че сега се вселява нов страх, който може да ги откаже да участват във важни изследвания, представлява една мрачна визия за обществото ни.“

Действително дигиталните технологии за подпомагането на информираността и репродуктивното здраве на жените в момента се намират в една позиция на немилост, тъй като както вече стана ясно, те могат да бъдат използвани като ефективно средство за следене на жените, които са прекъснали бременността си или за тези, които търсят ресурси за това или планират да го направят. Технологиите, не само тези от полето на репродуктивното здраве, като цяло могат да се превърнат в изключително мощен инструмент за следене в тази посока, тъй като регистрират с висока прецизност голям обем от данни, който би могъл да се използва в ущърб на жените, които са решили да потърсят незаконен аборт в щатите, в които е бил обявен за такъв. Отделно компаниите, които предлагат технологични продукти от това поле, ще имат задължението и отговорността да предоставят потребителските и личните данни на жените, които могат да бъдат разследвани за незаконен аборт, ако такива данни им бъдат поискани от законодателните органи и служби. Всичко това дава началото на един нов, опасен прецедент в поверителността и сигурността на използването на дигитални технологии за здравни цели. Тепърва предстои и да видим колко инвазивни стратегии и мерки ще предприемат отделните щати и техните правоприлагащи органи относно жените, които са решили да направят обявен за незаконен аборт, или са планирали такъв, търсейки ресурси и информация. Още остава неизвестно и доколко агресивно ще бъде третирането на компаниите, хората и общностите, които предлагат и информират за такива ресурси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари