Кардинални промени във WordPress 5.0, включително нов уеб редактор

6
253

Излезе новата версия на системата за управление на съдържанието (Content Management System, CMS) WordPress 5.0, написана на езика за програмиране PHP. Въпреки че досега смяната на първата цифра след версия х.9 нямаше особено значение, този път във WordPress 5.0 са направени кардинални промени, предизвикали много спорове в общността.

Първо, вече се използва новия визуален интерфейс за редактиране Gutenberg, даващ възможност за създаване на уеб страници в drag&drop режим. Решението за смяната на редактора не бе одобрено от всички потребители и разработчици, което доведе до създаването на версията ClassicPress, в рамките на която продължава развитието на сорс кодовете на класическия уеб интерфейс. В новата версия WordPress 5.0 реализацията на класическия интерфейс е реализирана като отделен плъгин, поддръжката на който ще продължи до 2021 година.

Новият интерфейс е адресиран предимно към начинаещите потребители и позволява създаването на уеб страници дори и от неквалифициран персонал. В редактора се използва блоков подход, в който всяка част от съдържанието е свързана с блок. Редактирането се осъществява на място, в реално време, във визуален режим. Сред преимуществата на новия редактор можем да посочим по-гъвкавото управление на изобразяването на съдържанието, вмъкването на всякакъв тип мултимедийна информация (достатъчно е да се укаже линка и съответният блок се генерира автоматично) и възможността за визуално манипулиране на блоковете. Изключена е възможността за случайна повреда на съдържанието при преместването на блоковете.

Новата версия предлага голям брой предварително подготвени блокове – параграфи, заглавия, цитати, изображения, галерии, видео и сорс код.

Сред недостатъците на новия редактор можем да изброим несъвместимостта с много от предишните теми на интерфейса, загубата на контрола от ниско ниво (HTML/CSS), цялостната промяна на работата с интерфейса, необходимостта от преквалифицирането на персонала, намаляване на ефективността на работа на специалистите (работата се превръща в безкрайно кликане с мишката).

Сред другите подобрения можем да отбележим новата тема Twenty Nineteen, специално разработена за оптимална работа с новия блоков редактор.

Като цяло, Gutenberg и WordPress 5.0 са голяма стъпка напред в развитието на WordPress. Няма иновации без риск и неудобства, особено при толкова голяма потребителска база. Очаква се през следващите седмици да излязат няколко неголеми допълнителни ъпдейти, които ще отстранят забелязаните недостатъци в новата CMS.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радослав
Радослав

Новата тема в WordPress 5.0 – Twenty Nineteen е пълна пародия, сайтът ми досега беше на темата Twenty Seventeen и пак си останах на нея…

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Ако ползваш темите по подразбиране, ти не си от хората, които могат да дадат нормална оценка. Това са просто тъпи демота, не са направени за професионална работа. Препоръчвам ти да си закупиш нещо от MyThemeShop.

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Кой ми удря минуси, г-да комунета, къде е проблема, че казвам думата „купуване“ ли?

Ами, добре, вземете ги nulled от някъде безплатно за да може авторът на този nulled версия да събира данни за вас и вашите потребители и да прави монетизация на тях. И така става?

В прочем, тези демото наистина са просто демонстрация на „духът на времето“, когато излиза една версия. Старите са си там, ако искате ползвайте такава от 2005-та. Може да се изтегли свободно от хранилището, нали така или иначе всичко в живота ви е анахронично, а дограмата на панелките ви е от 80-те или дори 70-те.

pix3l
pix3l

Да си цъкат цъкачите (както Наков им казва). 😀

Бай Хой
Бай Хой

Нищо особено, даже новият редактор “ бриква“ някои от емите. С две думи, старата песен на нов глас.

Bore_ne_pipa_wordpress
Bore_ne_pipa_wordpress

Погледнах, че изобщо не го харесват това Гутенберг… 😀 Някак си май не е от най-добрите неща за WordPress.
Имаше около 1000 вота с оценка 1/5, както и около 400 вота 5/5.
Доста гот.