Кибербезделието „яде“ ценни часове в офиса

0
12

Компаниите по цял свят ежедневно губят хиляди полезни часове за работа заради кибербезделието на служителите. Те прекарват безкрайни минути в писане и проверяване на поща, сърфиране в Интернет и чат. Въпрос на цивилизованост, а и успешен бизнес е офисите да бъдат снабдени с качествена и постоянна Интернет връзка.

През летните месеци обаче тя може да изиграе лоша шега на тези, които очакват сътрудниците им да бъдат сто процента съсредоточени в работата. Особено когато ICQ работи, приятелската общност вече е нахвърляла два-три постинга във форумите, междувременно все още не са прочетени новините в уеб, хороскопите, електронната поща и разни съобщения, написани по дискусионните форуми. Кибербезделието е вече социално явление в съвременното общество и на него се отделя специално внимание от изследователите.

Според проучване, проведено от британския технологичен сайт silicon.com , 22,79% от запитаните смятат, че „шляенето“ в Интернет в работно време е една от основните пречки пред ефективната работа в офиса. Това обаче е сравнително нисък процент, особено на фона на 32,39% от същата извадка, които мислят, че пречи не Интернет, а „ниското морално равнище на персонала“ и недостатъчната мотивация за работа. Филтрацията на достъпа до определени сайтове в Интернет е най-характерната мярка на компаниите и техните IT отдели срещу злоупотребата с Интернет на работното място. Стандартната практика е ограничаване на браузинга. Системните администратори имат права да ограничат достъпа до определени домейни (например сървъри за безплатен даунлоад), въобще използването на браузър за определени компютри от локалната мрежа или теглене на файлове с по-голям обем.

Другата честа мярка е „проследяване“ на браузинга и чаткомуникацията чрез запис на съобщенията, които служителите си обменят през служебните си компютри.

Източник: в-к Сега

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за