Клонираха цигулка Страдивариус с помощта на компютърен томограф

0
56

Учени направиха идеално копие на цигулка Страдивариус с помощта на компютърен томограф. Машината е по позната като скенер и обикновено се използва за диагностициране на травми и онкологични заболявания. Истински Страдивариус е бил сканиран с томографа и на база на получената информация е пресъздадена нова цигулка, приличаща досущ на оригинала, предаде BBC.

Изследователи в Съединените щати са взели 307-годишна цигулка и са разкрили всичките й тайни с помощта на рентгеновия скенер. Създаденото в последствие копие е било толкова близко до оригинала, колкото изобщо е възможно. Екипът от учени е заявил, че същата технология може да се използва, за да се даде лесен достъп до редки музикални инструменти на повече изпълнители и композитори.

Научното постижение е било представено по време на конференция на радиологичното общество, която се е провела в Чикаго.

Идеята датира още от 1988 година и е на специалиста по радиология Стивън Сир. По това време той бил асистент в Университета на Минесота и често носел цигулката си на работа, за да свири, когато има удобна възможност. Веднъж го извикали да помага при сканирането на човек с огнестрелна рана. Той отишъл при томографа заедно с цигулката си и след като приключил с пациента решил, че ще е интересно да направи снимка и на музикалния си инструмент. Той останал удивен от множеството детайли, които са скрити в него.

В разстояние на годините Сир сканирал много музикални инструменти и установил, че в някои от тях има дефекти, дупки от дървояди и други дребни детайли, които придават специфичност на звука. Така се появила и идеята за сканиране на оригинален Страдивариус. На цигулката били направени почти хиляда снимки, за да се установят всички детайли по нея.


По новата технология вече са създадени три нови цигулки

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари