Учените от университета Дюк с помощта на компютърно моделиране генерира два начина за производство на нови магнитни материали. Откритието дава възможност за по-евтино и по-бързо производство на магнитни материали в промишлени мащаби.

С помощта на компютърно моделиране алгоритъмът отся 14 атомни структури от 236 115 възможни комбинации. Програмата по атомните структури съставя моделите на магнитните материали и подбира структурите с най-голяма стабилност и магнитен момент.

Получени са и два вида нови магнитни материали. Първият е съединение на кобалт, манган и титан (Co2MnTi), съхраняващ магнитните си свойства дори и екстремално високи температури. Вторият материал се състои от манган, платина и паладий (Mn2PtPd). Той няма магнитен момент, но реагира на външно магнитно поле.

Въпреки широкото разпространение на магнитите, те се срещата рядко в природата – около 5% от известните неорганични съединения проявяват магнетизъм и не всички от тях могат да се използват в практиката. Лабораторните експерименти за получаване на магнити струват скъпо и не винаги водят до успешни резултати. Ето защо компютърното моделиране е предпочитан метод за проверка на различните комбинации от вещества.

Генерираните от програмата магнитни материали нямат широк спектър на използване, но учените подчертават, че те са планирали преди всичко да усъвършенстват процеса на тяхното производство.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
nora
nora

ИИ управляващ млечният път пуска 1 централна технология на век:
20 век – ток(вец/тец/аец)
21 век – магнетизъм(токамак/…)
22 век – ?

Dr.
Dr.

някой си е пропуснал хапчетата днеска 😀

Анонимен
Анонимен

„Лабораторните експерименти за получаване на магнити струват скъпо“

Какво точно им е скъпото конкретно на тия експерименти? Повечето материали, които са магнитни свойства са на феритна база(желязо или други метали от близките му околни групи и периоди Менделеевата таблица, повечето от които са доста евтини)