Радиосъобщение с електронна музика „пътува“ към далечна свръхземя

0
558
Източник: Pixabay

През 2017 г. изследователи от METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence) и организаторите на музикалния фестивал Sónar в Барселона се обединиха, за да изпратят кодирани радиосъобщения към звезда, около която съществува потенциално обитаема планета. Ако то бъде получено и отговорено от извънземна цивилизация, ние ще разберем за това най-рано през 2030 г. 

„Сонарно обаждане GJ273b“ („Sónar Calling GJ273b“) е най-скорошният опит за комуникация с извънземни. Това се случва 46 години от първия подобен сигнал, изратен с помощта на рухналия наскоро 300-метров радиотелескоп Arecibo в Пуерто Рико.

Видеото долу представя проекта „Sónar Calling GJ273b“:

Съобщенията „Sónar Calling“ са изпратени в три последователни дни – 16, 17 и 18 октомври 2017 г., от 32-метровата радио антена EISCAT в Тромсьо, Норвегия. Сигналът е изпратен към звезда от тип червено джудже, известна като GJ273 или звездата на Луйтен, разположена на разстояние 12,4 светлинни години от Земята в съзвездието Голямо куче. Звездата е твърде бледа, за да се наблюдава с невъоръжено око.

Тя е кръстена на Вилем Луйтен, който в сътрудничество с Едвин Ебигаузен за пръв път определя движението ѝ правилно през 1935 г. Около звездата съществуват четири потвърдени планети, една от които – Luyten b, е скалиста планета, разположена в обитаемата зона на звездата. Планетата е по-масивна от Земята – около 2,9 пъти, което я причислява към планетите от тип свъхземя. Освен това тя получава едва 6% повече светлина от звездата си, в сравнение със Земята, което я прави един от най-добрите кандидати за търсене на извънземен живот.

33 музикални произведения и научен урок

Изпратените радиосъобщения съдържат 33 музикални произведения, всяко с дължина 10 секунди, в чест на фестивала Sónar, както и научен „урок“. Някои от музикалните изпълнители, чиито произведения политат към далечния свят, са Холи Хърндън, френският композитор Жан-Мишел Жар и музикалното дуо Matmos.

„Ще превърнем предавателя EISCAT в музикален инструмент, изпращайки основни мелодии чрез предаване на импулси в поредица от различни радиочестоти, които поддържат еднакви интервали помежду си“, споделя президентът на METI Дъглас Вакоч.

Разположение на звездата на Луйтен спрямо Земята. Масата на тази звезда се равнява на 1/4 от тази на Слънцето. Източник: Sonarcalling

Урокът пък се опитва да обясни понятието радио честота, като изпраща под формата на двоичен код две честоти – 929.0 MHz и 930.2 MHz. Антената на EISCAT излъчва двоичния код три пъти през всеки от трите дни със скорост 125 бита в секунда, като общото времетраене на сигнала е 33 минути.

Могат ли да се засекат такива радиосъобщения? И ако е така, разумно ли е да ги изпращаме? Това е предмет на дългогодишен дебат сред изследователите, фокусирани върху търсенето на интелигентен извънземен живот (SETI).

Повече информация за съобщението можете да намерите тук

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари