Curiosity засне панорамна снимка на Марс с рекордно висока разделителна способност

24
2506
Панорамнатa снимка с разделителна способност 1,8 милиарда пиксела, заснетa от марсохода Curiosity. Източник: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Любопитният марсоход Curiosity засне панорамно изображение с рекордно висока разделителна способност на повърхността на Червената планета. Със своите 1,8 милиарда пиксела, изображението ни дава несравним поглед над повърхността на Марс.

Мисията Curiosity, която възлиза на 2,5 милиарда долара, има за цел да изследва планетата за възможността ѝ за поддържане на микробен живот в миналото. Марсоходът изследва кратера Гале, в който е кацнал, и събира неоспорими доказателства, че в него е имало езеро и система от потоци в миналото.

Марсоходът Curiosity засне това „селфи“ на 11 октомври 2019 г. на 2533-тия ден (sol) от мисията си. Източник: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Oт NASA използват камерите на Curiosity, за да заснемат много изображения на Марс още от момента на кацането му на планетата на 7 август 2012 г. Заснети са снимки на марсиански пейзажи, панорамни снимки и дори „селфита“, но никое от тях не може да се сравни с последното изображение.

Въпросното панорамно изображение на Марс е изображението с най-висока разделителна способност, което от NASA са успявали да заснемат някога. То показва неравната повърхност на планетата в детайл, с помощта на 1,8 милиарда пиксела.

Акценти

Невероятното панорамно изобржение, което изследователите от NASA успяват да „сглобят“, показва ръба на кратера Гале, в който се намира марсохода, мястото му на кацане, рида Вера Рубин, горната част на връх Шарп и още много други релефни особености.

Видеото на NASA по-долу акцентира върху най-забележителните обекти, заснети в панорамното изображение.

През 2013 г. от NASA ни изумиха с панорамна снимка, сглобена от 896 отделни снимки, която се състоеше от 1,3 милиарда пиксела. Тя ни показа района, в който Curiosity събра първите си проби от марсианската почва. Новото изображение е сглобено от цели 1000 отделни снимки и значително превъзхожда предходното със своята разделителна способност.

Докато всички почиват, Curiosity работи

Тези отделни изображения са заснети в рамките само на няколко дни между 24 ноември и 1 декември 2019 г., докато учените са в отпуск по повод Деня на благодарността. „Докато мнозина от нашия екип си бяха у дома и се наслаждаваха на празничната пуйка, Curiosity приготви този празник за очите“, споделя Ашвин Васавада, изследовател по проекта Curiosity в Лабораторията за реактивни двигатели на NASA. „За пръв път по време на мисията се посвещаваме изцяло върху създаването на 360-градусова панорама.“

Демонстрация на възможността за приближаване на панорамното изображение. Източник: NASA Jet Propulsion Laboratory/YouTube

Освен с малкото дни, марсодохът е разполагал и със скромен часови прозорец. Камерите на роувъра работят само между 12:00 и 14:00 часа марсианско време. Това ограничение се налага поради стремежа към еднаква осветеност на всички кадри. Кадрите от пейзажа са заснети с телеобектива на роувъра. Друг средноъгълен обектив е използван за изграждане на панорама с по-ниска разделителна способност от почти 650 милиона пиксела, която улавя роувъра и роботизираната ръка.

От NASA предоставят на сайта си панорамното изображение с пълна разделителна способност със специална функция за приближаване. Изображението с размер 2,25 GB може да бъде изтеглено тук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
24 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари