SETI засече радиосигнал от най-близката звездна система до Слънцето

9
4632
Източник: ESA/Hubble

Астрономи, занимаващи се с търсене на радиосигнали от извънземни цивилизации, откриха интригуващ сигнал от посоката на Проксима Кентавър – най-близката звездна система до Слънцето.

Изследователите все още подготвят документацията за откритието и поради това официалните данни все още не са направени публично достояние, съобщи The Guardian. От там издадоха, че сигналът се състои от тесни радиовълни с честота 980 MHz. Той е засечен за пръв път през април 2019 г. с телескопа Parkes в Австралия.

Телескопът Parkes е част от проекта Breakthrough Listen към SETI (The Search for Extraterrestrial Intelligence) на стойност 100 милиона щатски долара. Той цели „лов“ на радиосигнали от източници извън Слънчевата система. Сигналът от 980 MHz засега е засечен само веднъж и не се е повторил. Тази честота е важна, тъй като, както отбелязаха Scientific American, в тази честота на радиовълните обикновено липсва при сигнали от изкуствено създадените космически апарати и спътници.

Артистична илюстрация на екзопланетата Проксима Кентавър b. Източник: ESO/M. Kornmesser

Breakthrough Listen открива необичайни радиосигнали постоянно – от наземни източници, от Слънцето и от естествени източници отвъд Слънчевата система. Изглежда обаче, че този сигнал идва директно от системата Проксима Кентавър, разположена само на 4,2 светлинни години от Земята. И още нещо – съобщава се, че сигналът се е изместил леко, докато е бил наблюдаван, по начин, който прилича на изместването, причинено от движението на планета. Знаем, че около звездата Проксима Кентавър има една известна скалиста планета (Проксима Кентавър b), която е със 17 процента по-масивна от Земята, както и един газов гигант (Проксима Кентавър c).

Първи сериозен кандидат за извънземна комуникация след сигнала „Wow!“

The Guardian цитира неназован източник с достъп до данни за този сигнал, който споделя: „Това е първият сериозен кандидат за извънземна комуникация след сигнала „Wow!“ Toва е силен радиосигнал, получен на 15 август 1977 г. от радиотелескопа Big Ear в Охайо, САЩ, използван за подпомагане на търсенето на извънземен интелект.

Сканирано копие на оригиналната компютърна разпечатка, направена няколко години след пристигането на сигнала „Wow!“ през 1977 г. Източник: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO)

The Guardian обаче предупреди, че този сигнал може и да има съвсем обикновен произход. Негов източник би могла да бъде комета или нейната водородна опашка, което също би могло да обясни и сигнала „Wow!“.

Астрономът София Шейк от Пенсилванския университет, която ръководи анализа на сигналите от проекта Breakthrough Listen, изрази вълнението си от това: „Това е най-вълнуващият сигнал, който сме открили в проекта Breakthrough Listen, тъй като не сме засичали подобен скок в толкова много филтри“, каза Шейх пред Scientific American. Тя добави, че сигналът вече е известен като Breakthrough Listen Candidate 1 или BLC1.

Голямо предизвикателство при търсенето на извънземни цивилизации е, че не сме наясно по какъв начин биха комуникирали те. Освен това никой не знае всички потенциални естествени източници на радиовълни във Вселената. Въпреки това, когато засечем сигнал, който изглежда от технологичен произход, и за който липсват естествени обяснения, е изкушаващо да допуснем възможността той да е изпратен от интелигентна извънземна цивилизация.

5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари