Линукс в електронното ни правителство?

0
6

Министърът на държавната администрация Димитър Калчев и Лорън Бинети – вицепрезидент на корпорацията Dell обсъдиха въвеждането на ново решение, което ще даде възможност за ползване на електронния портал на българското правителство egateway.government.bg от потребители, ползващи операционната система Red Hat 9.0.

На срещата присъства и Пламен Матеев, управител на фирма ЦАПК “Прогрес”, дистрибутор на Dell за България и създател на българския е-портал. Той защити преимуществата на това решение, разработено с Red Hat – единствената Linux дистрибуция, която Dell предлага заедно със своите хардуерни продукти. До момента тази система не е била компрометирана и не са открити недостатъци в нейната архитектура.

В момента се провеждат преговори и проучвания с фирмите “Банксервиз” АД и “Информационно обслужване” АД за възможностите за издаване на цифрови сертификати в необходимия формат и смарт карти, поддържани от OC Linux.

От края на юни т.г. електронният портал на българското правителство се ползва от граждани и фирми, закупили удостоверения за универсален електронен подпис.

Източник: linux-bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за