Лондон разреши клониране на хора с медицинска цел

0
3

Великобритания стана първата страна в Европа, където клонирането на хора е разрешено, писа в. „Файненшъл таймс“. На „Центъра за живот“ в Нюкасъл беше дадено разрешение да клонира ембриони с цел лечение на някои болести, за които още не е открито лекарство. Първата цел на учените ще бъде диабетът.

Независимо че общественото мнение остана поляризирано за етичната страна на въпроса, научната общност на Острова посрещна новината като истински празник. Амбициозните разработки на нюкасълския „Център за живот“ върху терапевтичното клониране го направиха световен лидер в тази област. Следващата цел на екипа е да убеди правителството, че за да се удържи на конкуренцията, най-вече от САЩ, е необходимо да се изработи схема за по-добро финансиране на изследванията.

По всичко личи, че през следващите години основните световни конкуренти в областта на ембрионалните изследвания ще бъдат Великобритания и САЩ, отбелязва „Файненшъл таймс“. Клонирането на ембриони стана една от основните теми в кандидат-президентската кампания на Джон Кери в САЩ. Кери обеща да премахне ограниченията за федерално финансиране на експериментите с ембриони, които президентът Джордж Буш наложи през 2001 г. През ноември в щата Калифорния предстои да се гласува бюджет от 3 млрд. долара за изследване на човешки стволови клетки.

Един от основните пунктове, които спечелиха разрешението на Нюкасъл да експериментира със зиготи, беше уверението на учените, че ще използват за това само яйцеклетките, останали неизползвани при манипулации за оплождане ин витро. Тяхното ядро ще бъде извличано и замествано с ядро от епидермални клетки на донора. След извличането на стволовите клетки от така получената зигота, зародишите, които ще бъдат не по-големи от няколко дни, ще бъдат унищожавани. Извлеченият от тях материал ще се използва за присаждане върху увредени органи и тъкани на донора.

Източник: Dnevnik.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за