fbpx
1.4 C
София

Масов ДНК анализ на хора с IQ над 160

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Китайският концерн BGI стартира амбициозен проект за статистически анализ на генетичния код за хора с висок коефициент на интелигентност.

Целта на проекта е очевидна: чрез събирането на голяма база от разшифровани геноми ще бъде извършен статистически анализ, чрез който да се открие корелация между конкретен геном и висок IQ. Разполагайки с подобна информация може да стане възможен точен подбор на деца и дори зародиши, чрез който да бъдат отделени най-перспективните.

За запълване на базата данни се използват ДНК образци на хора с IQ над 160. Това е изключително висок показател. Така например, средният IQ на лауреатите на Нобелова премия е около 145. Ето защо, да се намерят хора за изследванията на BGI не е лесно – средно се пада 1 на 30 000 души. BGI приема ДНК образци и от други държави.

В хонконгската лаборатория на BGI върху проекта работят 100 апаратни секвенсера. Към февруари 2013 година са получени около 2200 подходящи ДНК образци. Във всеки образец е необходимо да бъдат разпознати около 3,2 милиарда съставни елемента.

Генетичното разделяне на деца по IQ потенциал изглежда като забранена евгеника, но подобни изследвания и действия стават все повече. Днес, в много държави родителите могат да филтрират зародишите си чрез генетична проверка за синдром на Даун или някои от познатите форми на рака.

Към настоящия момент са взели участие около 5000 души. Учените твърдят, че за определяне на IQ гените са необходими около 10 000 образеца.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини