Математици измислиха начин за борба с разпространението на престъпност в кварталите

0
37

Математици от Университета Станфорд създадоха нов модел на разпространението на криминално напрежение в различни региони на населените места, който според тях би могъл да спомогне за по-ефективна борба с престъпността. Статията на научния екип е публикувана в списанието Multiscale modeling and simulation.

Днес е известно, че криминалното напрежение в градовете не е разпределено равномерно. То има своеобразни центрове – райони, в които се извършват значителна част от престъпленията. Тези региони обаче имат свойството да се разпространяват в съседните квартали, като при това процесът най-често се случва под формата на „вълни“.

В рамките на своето изследване, учените са създали модел на разпространение на тези вълни, използвайки за целта модела на дифузия на някои вещества в определена среда, както и тяхното взаимодействие с околното вещество. Така екипът е стигнал до извода, че ако населението на околните квартали не симпатизира на престъпниците, биха могли ефективно да бъдат създавани препятствия пред разпространението на криминалните „вълни“.

През юни миналата година френски математици са предложили метод за използване на същия модел (наречен модел на дифузия – реакция – адвекция) за търсенето на източници на замърсяване, според конкретни данни за замърсяването в дадени области.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари