fbpx
19.8 C
София

Микророботчета лекуват, ремонтират и шият

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

15 млрд. долара годишен оборот в нанотехнологиите прогнозират американци
Преди един век германският физик Макс Планк открехна пред човечеството вратата към света на атомите. Неговата квантова теория „намекна“, че нашият свят се подчинява на неизвестни дотогава удивителни закони.
Теорията на Планк стана основата на ултрамодерните сега нанотехнологии, чието предназначение е да улеснят съществуването ни и да ни направят безсмъртни.
Нано е приставка, обозначаваща една милиардна част от метъра. Нанотехнологиите боравят с обекти, чиито размери са точно такива. Става дума за микроскопични роботи, които фактически могат всичко.
Миниатюрно устройство от този род, внедрено във вътрешността на човешкия организъм, ще може самостоятелно да се движи из кръвоносната и лимфната система, да унищожава болестотворните микроорганизми и раковите клетки, „да забърсва“ холестериновите плаки, да ремонтира тъканите и да удължава живота ни.
Специалисти от департамента по биомедицинско инженерство на американския университет „Емъри“ и техни колеги от Технологическия институт в Джорджия създадоха наноустройство, наречено квантова точка, което открива и показва злокачествени тумори във вътрешните органи. Биолози и инженери от университета на Ню Йорк конструираха роботче с размерите на атом, чието предназначение е „да разконспирира“ атеросклерозата. Учени от московския Център по биотехнологии пък се канят да демонстрират догодина уреди джудженца, които ще възстановяват изчезнали представители на земната фауна по ДНК данни.
Микророботи ще произвеждат храна, копирайки химичните процеси в растенията и животните. Техни родственици пък ще заменят шевната машина – ще сглобяват дрехите за части от секундата, без шев.
Армия от нанороботи техници ще ремонтира светкавично повредени уреди (дори най-сложните). Нанороботи космонавти пък ще бъдат командировани на Луната и Марс – за да подготвят средата, която ще обитават земните колонизатори.
Сега една трета от световните инвестиции в перспективните микророботи се осигурява от САЩ. Другите основни „играчи“ в тази област са Япония, Европейският съюз, Русия и Корея. Според прогнози на американския Център за национална инициатива в областта на нанотехнологиите благодарение на миниатюрните уредчета с размери на атом след 10-15 години ще възникне нов отрасъл на икономиката с годишен оборот 15 млрд. долара, който ще създаде минимум 2 милиона работни места.

Източник: в. „Монитор“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини