Следващото поколение високоскоростни мобилни мрежи, известни като 5G, вече съществуват в няколко области в САЩ, както и други части на света, включително страни като Великобритания и Австралия. Но тъй като потенциалът на мрежите се разгръща и предстои те да навлизат все повече, възникват много заблуди и обърквания около новата технология.

Това не е особено изненадващо – все пак 5G ще покрие почти всички големи градове по света, така че сред хората възникват най-различни въпроси. Основните страхове са дали микровълновото излъчване не е опасно за човешкия организъм и дали не причинява болести. През тази седмица, учени развенчаха този мит, като доказаха, че радиочестотното лъчение не е опасно за хората и животните, като единственият негативен ефект, който може да причини, само ако е изключително силно и в пряка близост до тялото, е загряване на тъканите и клетките.

Внедряването на 5G по света ще бъде в пиковата си фаза през 2020 г, а за България това ще бъде няколко години по-късно (макар и два от нашите телеком оператори да направиха тестове на 5G клетки, няма никаква информация кога се планира изграждането на първата мобилна мрежа от пето поколение в страната). До 2023 г се предвижда 5G да има над 1 милиарда клиенти. Новите мрежи няма да осигуряват връзка само за мобилните устройства на хората по света, както до сегашните конвенционални мрежи, а ще осигурят свързаност и ще дадат ресурс и почва за развитие на много индустрии, благодарение на ниската латенция, мигновеното свързване, десетки пъти по-високите скорости и много по-големия капацитет едновременно свързани устройства. Такива сфери могат да бъдат самоуправляващите се автомобили, дронове и концепцията Интернет на Нещата / Internet of Things (IoT).

За да научите повече за 5G, развенчаваме няколко мита, сътворени на база спекулации и ниска информираност.

Безопасно ли е 5G?

Eдно от най-големите притеснения на хората около 5G е, че радиочестотната мрежа ще бъде опасна, ще изложи хората на радиация и ще причини рак. Страховете не са напълно безпочвени и лишени от смисъл – доклад на Световната здравна организация от 2011 г. предложи излъчването от мобилните телефони да бъде класифицирано като „потенциално канцерогенно за хората“. През 2016 г проучване, финансирано от правителството на САЩ, показва връзката между радиочестотното излъчване и раковите заболявания при плъхове. А популярни телефони като някои модели iPhone и Samsung Galaxy могат да надхвърлят допустимото ниво на радио излъчване, разрешено от FCC.

Но връзката между рака и облъчването от телефоните и хиперболизирана. Почти няма нещо от нашето ежедневие, до което се докосваме всеки един ден, за да осигурим комфорта си и по-добър начин на живот, за което да не съществуват конспирации колко е вредно и как дори еднократната му употреба причинява рак… Такива неща са дизеловото гориво, алое вера и маринованите храни. Посочено по-горе проучване от 2016г, излага мъжки плъхове на радиация стотици пъти по-висока от обикновеното излъчвано лъчение от мобилните телефони.

Какво е различното?

Новите 5G мрежи ще работят на по-високи честоти от сегашните, поради което периметърът, който ще може да покрива една базова станция е доста по-малък от стандартните 2, 3 и 4G – LTE мрежи. Поради това ще се наложи монтиране на много повече базови станции (клетки) в по-гъсто разположение, особено в градска среда, но техните размери, мощност на антените и излъчване за сметка на това ще бъдат доста по-малки от тези на конвенционалните базови станции. Също така, излъчването от тях основно ще се поглъща от сградите и всички други съоражения и препятствия на градската среда, така излъчването, което ще поемат човешките и животинските тела и тъкани е нищожно и не може да причини никакви вреди.

Много по-голямо и потенциално опасно е излъчването от модемите на мобилните устройства, които използваме и към момента – смартфони, таблети и всякакви дружи джаджи, които комуникират по мобилната мрежа. Ако има потенциални рискове от 5G, то те ще дойдат от телефона ви, а не от базовите станции по улиците.

Ще замести ли 4G?

Въпреки че за да се възползвате от пълните възможности на 5G мрежите ще ви е необходим нов съвместим телефон, това не означава, че не може да изпитате някои удобства и от 4G – LTE мрежите. Например при масовото навлизане на новото поколение мобилни връзки, ще се освободи съществена част от капацитета на 4G, което ще даде възможност за по-високи скорости на клиентите на тези мрежи.

В допълнение, 5G не замества изцяло 4G. По-голяма част от мрежата ще се изгради на база надграждането на съществуващите 4G – LTE базови станции, тъй като по-съвременните от тях по света работят на принципа 5G Ready, тоест те имат техническа съвместимост и готовност да бъдат надградени чрез промяна на конфигурацията или инсталиране на допълнителни модули до 5G. Също основните телекоми дори в САЩ, не са готови за пълно преминаване към 5G до 2021 година, което означава, че в четвъртото поколение мрежи има още ресурс. Това се дължи на две причини: двете мрежи ще споделят динамично спектъра на честотите, както и ще поддържат агрегация и обединяване на честотния спектър.

Колко по-бързо ще бъде 5G?

Според доклада на GSMA Intelligence 15% от мобилните мрежи по целия свят ще преминат на 5G до 2025 г. Новите мрежи се осигурят до 43% по-висока скорост на интернет връзката, което ще рече, че разликата за обикновените крайни клиенти няма да е чак толкова висока и съществена, колкото беше разликата при преминаването от 3G към 4G – LTE мрежите.

Както споменахме по-горе, в 4G – LTE има още ресурс. През 2020 г технологията DSS ще позволи на телекомите по света да използват една и съща честотна лента за 4G – LTE и 5G, благодарение на клетъчната агрегация на честотите. Докато хората потребителите преминават към 5G, лентите за 4G – LTE ще бъдат разтоварени и повечето съществуващи към момента домашни устройства и други прибори и техника, които използват мобилната мрежа, ще освободят честотния спектър, което ще повиши свободния капацитет и скоростите на LTЕ.

Агрегацията позволява на операторите да комбинират едни 4G сигнали с други 4G сигнали, което ще доведе до „огромно повишаване на производителността и капацитета“, според вицепрезидента по технологично развитие на американския мобилен оператор Verizon Хайде Хемър. 5G също надгражда 4G технологията, така времезакъснението ще бъде съществено намалено, както и времето за набиране (времевото разстояние от избирането на даден мобилен номер от вашето устройство до реалното позвъняване на отсрещното).

Ще донесе ли 5G неограничени мобилни планове?

Най-вероятно да. В САЩ телекомът Verizon има четири неограничени пакета, а три от тях включват достъп до 5G за допълнителните 10 долара месечно над редовната абонаментна такса. Друг американски телеком, Sprint предлага изцяло неограничени по трафик и скорост планове с 5G достъп на клиентите си. T-Mobile, които наскоро се сляха със Sprint, казаха през онлайн медията PCMag, че тяхната 5G услуга ще бъде неограничена, и няма да струва повече от съществуващите 4G – LTE тарифини планове. 5G мрежата на AT & T понастоящем е достъпна само за бизнес абонати, но планът с 5G достъп струва 499 $, отново неограничен по трафик и скорост.

В България, мобилният оператор с лидерска позиция, Vivacom предлагаше неограничен 4G мобилен достъп до скоро, преди да обнови плановете си. При всички случаи обаче, навлизането на 5G ще осигури и по-добри ценови условия за потребителите, както и по-високи параметри и включен трафик в плановете, дори и у нас. Макар и 5G мрежата да е изключително скъпа инвестиция и изплащането ѝ да става бавно, прогнозите са оптимистични.

Като цяло 5G ще струва повече от 4G – LTE, но към момента няма никаква яснота и прозрачност по тези въпроси.

Както изпълнителният директор на CNET Роджър Ченг съобщи „LTE не струваше много повече, когато излезе. Просто трябваше хората да си купят нов съвместим телефон. Но ценовите модели се променят с течение на времето. Предполагаме, че мобилните оператори известно време след старта на 5G, няма да предлагат неограничени планове, тъй като инвестицията е солидна и ще трябва да се изплаща.“

Ще позволи ли 5G да гледаме видео в най-високо качество по всяко време?

Не е гарантирано, тъй като това зависи от доставчиците на стрийминг услуги. Netflix например предлага видео в ултра HD качество (4K) само в най-високия си и скъп план от 16 долара месечно (24 лева за България), но предстоящата стрийминг услуга на Warner Media, Disney Plus ще осигури до четири 4К потока едновременно. Приемането на това съдържание е възможно само и единствено благодарение на 5G мрежите.

Някои от американските телекоми дори се готвят да предложат на клиентите си домашен интернет през 5G. Също ще видим много ползи както при стрийминга, така и при онлайн телевизията от ниското време за реакция и пинг, тъй като те имат съществено значение за избягване на буферирането на потока.

Дали 5G наистина ще позволи дистанционни хирургически операции и автономни превозни средства?

Още на събитието MWC 2019 през февруари, старшият репортер на CNET Шара Тибкен стана свидетел на първата операция на живо чрез 5G, която включваше лекар, който консултира хирурга дистанционно. Лекарят успя да предаде инструкции чрез видео в реално време, както и да разговаря с пациента преди и по време на операцията, докато хирурзите извършват интервенцията.

Въпреки че цели операции извършвани само чрез 5G няма да бъдат възможни веднага, няма никакво съмнение, че петото поколение безжични мрежи ще доведат до революции в медицината и най-вече в хирургията. Интервенциите, извършвани отдалечено с лекар, който се намира далеч от операционната зала, ще бъдат възможни благодарение на 5G, тъй като мрежата може да се осигури необходимия ресурс благодарение на високата честотна лента, бързата реакция и ниската латентност, необходими за подобни начинания.

5G ще подпомогне индустрията и по много други начини. Видео потоци с висока разделителна способност и усъвършенствани изображения могат да помогнат на здравните експерти да указват мигновена първа помощ на пациента, а лицата за спешно реагиране ще имат точна карта на терена, където има бедствие, било то пожар, срутване или друго.

Самоуправляващи се автомобили?

Що се отнася до автономните автомобили, те са дългосрочна концепция, която ще се реализира в продължение на доста години, ако изобщо ги видим в масова употреба. Но 5G се разглежда като двигателя на идеите и концепциите за автомобили със самостоятелно управление, отново поради огромния си капацитет за едновременно свързани устройства, ниско време за реакция и закъснение, големия честотен капацитет и високи скорости, Според Дмитрий Долгов, главен технологичен директор на бизнеса поделението за разработка на автомобили със самостоятелно управление към Waymo на Google, част от пилотния проект Google VentureBeat.

Освен това, миналата седмица ви съобщихме за нова разработвана технология от консорциум, изграден от световните технологични гиганти, наричана C-V2X, която ще осигури комуникация и свързаност на почти всички съвременни автомобили, чрез което ще допринесе до по-безопасни и интелигентни пътувания, на база обмяната на информация за състоянието на пътищата, маршрутите, природни бедствия, задръствания и други в реално време, с което ще улесни пътуванията и ще ги направи по-бързи и комфортни.

Какво още ще донесе 5G, предстои да разберем.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oceanic815
Oceanic815

„През тази седмица, учени развенчаха този мит“.

Нищо не са развенчали. Доста противоречиви оценки по въпроса с нагласени „доказателства“. Дори от собствената си статия която само-цитирате!

Айнцу Цвайнцу Драйцу Дрън
Айнцу Цвайнцу Драйцу Дрън

Стига с тия „плюсове“ и колко „велико“ е 5G. В цял свят с изключение на няколко града-държави сегашната 4G инфраструктура на повечето места държи средна скорост колкото на 3G. А обхвата и цената на 5G абонамента са обратно пропорционалени на скоростта. За 5G трябват и повече клетки, които струват повече и консумират повече енергия. Така ли борим глобалното затопляне и недостига на енергийни ресурси?!?

Бахти
Бахти

Цитат:


могат да помогнат на здрави експерти да указват мигновена първа помощ на пациента


Трябва да е „здравните експерти…“

Супер бърза реакция, евалата!

По темата – Само да кажа, че във всички новини за и против 5Г се пише за радиация – НЯМА такова нещо при радиовълните без значение дали са на 9MHz, 900MHz или 9GHz! Но ми е писнало да се разправям с неграмотници и затова си го местя в другият крачол, а тези които ги е страх да ходят в пещерите.

ПЪЛНО Е С МАЛОУМНИЦИ
ПЪЛНО Е С МАЛОУМНИЦИ

Има нейонизираща радиация, но тя вече се приближава към спектъра на йонизиращата. Към това прибавяме факта, че клетките ще са абсолютно навсякъде като честота и положението става съвсем различно. Има правителствени изследвания правени в Израел и Канада, които са публични и които показват корелация между заболявания и клетките от по-старите генерации 3G и 4G. По цял свят има множество дела на заболели, които са били в близост до подобни клетки. Вече е доказано как това влияе на гризачи, пчели и риби в негативен план. Съветвам те да прочетеш правителствените проучвания, вместо да стоиш на една страна. Това е нова технология,… Виж още »

Джеки чан
Джеки чан

Ето и моето скромно мнение радио вълните са вредни в зависимост от тяхната чистота могат да бъдат много опасни или безвредни, когато влезнат в резонас с чистотата на трептене на ключови органи в тялото могат да спрят функционирането им, има дори и Руски военни разработки за масово поразяване, но това е друга тема.

Освен това съм на мнение, че не трябва цялата територия на България да има покритие, понеже радио вълните объкрват пчелите да немерят обратния път към кошерите си, а пчелите са с ключова роля в нашата еко система.