fbpx
15.3 C
София

„Мобилтел“ изправари БТК по печалба за 2003 г.

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Нетната печалба на „Мобилтел“ през 2003 г. се увеличила с 99.8 млн. лв. до 359.8 млн. лв., сочи отчетът на компанията, одитиран от „Ърст и Янг одит“. Нетната печалба на частната вече БТК за миналата година е 252.7 млн. лв. Приходите от дейността на „Мобилтел“ през изминалата година са 868.8 млн. лв., като от продажби са 778.8 млн. лв. Отчетът на оператора сочи намаление на данъчните задължения от 25.5 млн. лв. на 9.3 млн. лв. Спад имат и разходите за свързване с мрежите на останалите оператори и плащането на лицензионни такси на Комисията за регулиране на съобщенията. Несъбраните сметки от клиенти са се увеличили с 17.7 млн. до 95.5 млн. лв. Нараснали са и спечелените от „Мобилтел“ дела за съдебно присъдени вземания. „Мобилтел“ има 2.8 млн. абонати и според данни от компанията пазарен дял от 44%.

Печалбата преди лихвени плащания, данъци, амортизация и преоценка на активи на „Глобул“ за миналата година е от 10.2 млн. евро (19.5 млн. лв.). Компанията все още не огласила данните от одитирания си отчет. Гръцката компания ОТЕ спечели търга за втория GSM лиценз, като плати за него 135 млн. долара.

През май първият GSM оператор „Мобилтел“ беше купен от консорцум от седем частни институционални инвеститори. Стойността на сделката е 1.2 млрд. евро. Основните инвеститори в консорциума купувач са „АБН Амро кепитъл“ (ABN Amro Capital), „Ситигруп инвестмънтс“ (Citigroup Investments), „Комюникейшън венчър партнърс“ (Communication Venture Partners). В консорциума участват още „Сандлър кепитъл мениджмънт“ (Sandler Capital Management), „Инова кепитъл“ (Inova Capital), „Глобал файнанс“ (Global Finance) и „ТриТиЕс венчър партнърс“ (3TS Venture Partners). Старите собственици на компанията, които остават акционери, са Мартин Шлаф, Йозеф Таус и Херберт Корядт.

Източник: Дневник


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини