Мъск разкри нови детайли за Starlink: в космоса трябва да бъдат изведени минимум 1000 сателита

8
1324

SpaceX сподели някои подробности за своята програма Starlink и съобщи някои технически детайли относно извеждането в орбита на 12 000 сателита. Това са около шест пъти повече сателити, които към днешен ден се намират в орбита около Земята.

Изстрелването на първата голяма партида за бъдещото съзвездие Starlink бе планирано за 15 май, но бе отложено за 17 май поради силен вятър. На борда на Falcon 9 са подредени 60 космически апарата, с които космическата компания на Илън Мъск ще се опита да докаже възможността да обхване целия свят с безжична сателитна интернет връзка.

Мъск обяви пред медиите, че за да стане проекта рентабилен, в орбита трябва да бъдат изведени не по-малко от 1000 сателита.

„А ако успеем да изведем в орбита много повече сателити, то това би било много добре, понеже ще означава че търсенето на тази система от страна на потребителите, е голямо“ – каза още основателят, генерален директор и собственик на SpaceX.

Мъск заяви, че SpaceX може да извежда в орбита до 2000 сателита годишно. А след дванадесет изстрелвания на Falcon 9 с по 60 сателита на борда, Starlink ще покрие цялата територия на САЩ. С 24 изстрелвания могат да се обхване по-голямата част от населението на планетата. 30 изстрелвания на ракетата ще са достатъчни за цялата Земя.

През месец декември миналата година в ниска околоземна орбита бе изведен китайския сателит Hongyun-1, който е първият от 156-те космически апарата от китайския проект, конкуриращ Starlink.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Азмодан
Азмодан

12000 или 1200?

115
115

А каква ще е цената на услугата?

Петър
Петър

Аз и всички живи същества на планетата ще получим безплатно и непрекъснато електромагнитно облъчване (с честота някъде между 2 и 6 гигахерца). Нямам търпение. Чух че имало лечебни свойства…

Wasil
Wasil

Всички хлебарки изчезнаха от блока.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Да, прав сте … всички трябва да живеем в естествени пещери, да ходим голи 😀, да ядем сурови корени / 🔥 вреди на природата / изкопани със заострена пръчка.

Western Civilization
Western Civilization

5G ще е кошмар за здравето, тук си прав. Много жалко.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Добри намерения, но … 🤔 – кой ще плати 💲 масрафа за цялата работа ❓ т.е. той❔ ще инвестира, но после някой ще трябва да ползва услугата.
А и посочените цифри нещо ми се виждат 🕵 странни – 12 изстрелвания 🚀 за САЩ , а 30 за цялата Земя ❓ Тоя САЩ или е половината Земя 😃 , или има нещо друго 🤔❔

Пенчо
Пенчо

На колите Тесла им трябва интернет навсякъде по света, безплатен. Според мен това е едната идея, иначе ще може и за ютуб да се ползва.
Колкото до изтрелванията , земята е кръгла и няма значение от къде се изтрелват все ще отидат където трябва.