Мюнхен обмисля връщане към Windows

21
15


В странна версия на „иди си – ела си“, мюнхенската управа обмисля да премине обратно от използването на Линукс към Microsoft, съобщава Suddeutche Zeitung (версия на англ. тук).

Както вече ви информирахме по-рано, в края на миналата година мюнхенската община реши да изостави майкрософтските продукти и да ги замени с Линукс и по-специално с подготвената специално за целта немска дистрибуция LiMux.

Общинската администрация подготвя сложния преход от проприетарната система на техно-гиганта от Редмънд към софтуера с открит код в продължение на десет години. Връщането към Microsoft едва ли ще отнеме толкова време, но поне средства и усилия ще струва със сигурност, а и не се знае каква ще е реакцията на Сатя Надела и компания към временната забежка на мюнхенци, имайки предвид размахания пръст от страна на Балмър за това действие.

Причината за обратния преход? Повече от тривиална. Пари, трудно усвояване от страна на хората, ползващи услугите на администрацията и изглежда недобра комуникация на майкрософтските и линукс системи.

Йозеф Шмидт, един от заместник-кметовете на общината, който и работи на една от 15 000-те системи с Линукс, потвърждава пред немската медия, че в общината са се получили множество оплаквания от граждани. Някои от тях считат системите за твърде сложни, други страдат от недобра сработеност на Линукс системите с продукти и файлове на Microsoft, и не на последно място, явно някой нещо не е изчислил, както трябва, защото разходите излезли доста по-големи от очакваното. В съвсем скоро време, специална комисия ще разгледа ситуацията и ще реши, дали Мюнхен трябва да се върне към Microsoft или да остане на Линукс.

Шмидт се изказва изключително остро за самия преход от Microsoft към Линукс, като според него това е било решение взето изключително на политическа основа. И нещо повече, това действие не просто не е било логическо съобразно, а по-скоро е било взето в следствие на желанието на определени хора да пъчат мускули пред американците, бива цитиран Шмидт от друг немски сайт.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
21 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Васил Домусчиев
Васил Домусчиев

Ще е крачка назад ако го направят.

Agentpat™
Agentpat™

Амии, бъркаш сЪ! Винаги съм бил на мнение, че Линукс все още не е достатъчно юзърфрендли. Явно и гЯрманцити са го изпитали на свой гръб.

Naminator_X_
Naminator_X_

Ае вие вярвате ли си, че някоя проста секретарка ще се занимава с пакетни мениджъри и търсене в гугъл, ако нещо не и работи като хората. Аре стегнете се малко…

Плюс това те цял живот са работили с MS Office – LibreOffice-а им е много тегав на тези хора. Никаква крачка назад не е. Спасява им пари под формата на обучение. Тия хора са си научени на едно, за такова ги ползват. Като почнете да си развивате бизнес сами, тогава ще разберете какво ви казвам.

marto008
marto008

Ами Libre Office, като изключим модула за презентации, e почти 1:1 с Word и Excel 2003. Нали все пак е някакво копие на самия MS Office. Тая ситуация понамирисва на долари, дошли от Редмънд.

Васил Домусчиев
Васил Домусчиев

Това е „проблема“. Хората (простата секретарка и повечето windows потербители) е/са свиканала да работят на определена програма (визия) и толкоз. Спомни си (ако имаш наблюдения) какво беше „паника“, когато смениха интерфейса на MS Office през 2006г. с MS Office 2007.
Все пак те основно (офисите и администрацията като цяло) работят 99% от времето с браузър+пощенски клиент+офис пакет+архиватор. PDF документите не ги вкл., защото LibreOffice си отваря и експортва без проблеми този формат мнооого отдавна.
А и никой не ги кара да администрират комповете/системите в крайна сметка за дами говорите за пакетни мениджъри и тем подобни.

pedro
pedro

Щом германците не могат да се справят с миграцията, не виждам как това би могло да стане у нас. Опитът им доказва опасенията, че ще излезе много по-скъпо от колкото да плащат лицензи. Болшинството от наетите работници идват самоподготвени и с опит в Уиндоус среда, като знам колкот малкоумни са бабите и секретарките, на тях им трябва поне 5 г. за начална компютърна грамотност, представям си какво време ще им трябва да ги обучават на нещо друго. Самопоготвени кадри с Линукс са много редки и такива си намират десет пъти по-добре платени работи като специалисти, а не прости касиерки и… Виж още »

Naminator_X_
Naminator_X_

Не си прав. Айфона не беше нито първия, нито последния смартфон. Като излезе всички луднаха по него, защото се работеше лесно с него и изглеждаше добре. Хората са прекалено заето да разучават как нещо работи. Повечето хора просто искат да натиснат един бутон и всичко да свърши. Автоматизирана работа, модерна, 21 век. Това не ги прави глупави. Повечето хора имат висши образования и не искат да работят с компютър, камо ли да си търсят драйвър за Wifi картата защото нали производителя не бил написал пък имало няколко различни оупън сорс драйвъри разбираш ли ама не работят на всички системи. Абе,… Виж още »

Васил Домусчиев
Васил Домусчиев

Naminator_X Като Инженер Автоматизация ще ти кажа следното: Не бъркай автоматизацията с навикът. Ти говориш за навик (самоподготвени хора), които сами са се учили на определена програма/софтуер. Ако да кажем LibreOffice беше по-разпространен може би щяхме да коментираме друго нещо. Тогава хората щяха да могат да работят на LibreOffice и нямаше да могат да работят на Ms office. Също така за каква автоматизация и 1 бутон ми говориш при положение, че говорим за офис пакет. Всяко нещо, което е ново щеш не щеш трябва да му отделиш време да видиш как работи и как се работи с него. Било то… Виж още »

Naminator_X_
Naminator_X_

Искаш, не искаш, като линукс потребител с едно 80% сигурност ще ти се наложи да пускаш терминала и да си оправяш разните настройки. Няма да ти казвам колко пъти след автоматичен ъпдейт всичко ми се е омазвало зверски. Също, когато нещо е лесно за употреба, на хората им харесва. Няма нужда хората да учат команди скриптове и разни други UNIX трикчета. Също да ти кажа, не ми отне много време да си свикна на айфона. Всичко си беше подредено и си имаше иконка – оттам и израза „There’s probably an app for that“. Искаш телефон, натискаш слушалката, искаш СМС, натискаш… Виж още »