Високоскоростният WiFi достъп, който управата на Ню Йорк осигури на жителите на града, се ползва от огромен брой хора. Екипът зад инсталациите LinkNYC разкри, че над 5 милиона са регистрираните потребители към септември 2018 г. Те са използвали онези над 1700 станции в града, за да направят повече от един милиард интернет сесии. През тях се извършват и повече от 500 000 обаждания на месец. С други думи, активността наистина е голяма.

Все пак, триумфът не е пълен, най-малкото заради финансовите аспекти. Въпреки, че се поддържат от реклами, WiFi будките изкарват абсолютния минимум. От тях бяха премахнати и уеб браузърите след оплакване, че потребителите ги ползват за порно сайтове или друг тип зловредна активност. Има притеснения и за личното пространство, тъй като всяка будка е снабдена с камера и сензори. Компанията Intersection твърди, че не събира чувствителна информация като точната локация и историята на браузъра.

Будките имат дълъг живот пред себе си, тъй като договорът на Intersection с общината е до 2026 г. Имайки предвид, че скоро чакаме 5G стандарта, това означава, че до няколко години доста нюйоркчани могат да имат гигабитови скорости в джоба си. WiFi инсталациите със сигурност ще имат своите ползи, най-малкото за посетителите на града, но вероятно няма да са толкова привлекателни предвид възхода на персоналния мобилен интернет.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари