fbpx
1.4 C
София

Най-добрите VPN-и за игри

Ако търсите добър VPN, за игри, имаме някои препоръки.

Най-четени

Всички знаем за какво са подходящи VPN услугите. Те могат да ви помогнат да защитите интернет трафика си в обществени мрежи, например в кафене, на летище, в библиотека или на друго обществено място. VPN мрежите могат също така да заобиколят блокирането на географски принцип, за да гледате каталози на Netflix по целия свят или да получите достъп до Disney Plus в страна, в която все още няма тази услуга. Геймингът е друг популярен случай на използване на VPN: Освен фактора за поверителност за геймърите, които използват peer-to-peer мрежи, VPN мрежата може да ви осигури по-стабилно преживяване, тъй като VPN сървърите се наблюдават и поддържат за надеждност; той може също така да ви помогне да заобиколите доставчик на интернет услуги, който има склонност да ограничава трафика към сървърите за игри.

Какво да търсите в един VPN за игри

За игрите има няколко основни неща. Първото е скоростта. Ако нямате добра скорост, онлайн преживяването Ви като цяло ще бъде ужасно, независимо дали играете или не. Затова отличната скорост на VPN услугата е задължителна.

Следващата важна характеристика, от която се нуждаете, е стабилността – VPN връзка, която влиза бързо в мрежата и не прекъсва или забавя. За да постигнете стабилност, се нуждаете от надеждна услуга, но тя трябва да има и добър брой сървъри. VPN услугите често могат да се забавят, тъй като сървърите им се претоварват от потребителите в тях. По-голямата мрежа няма да има толкова голям проблем, тъй като автоматично ще свързва потребителите към други сървъри, които не се използват толкова интензивно.

Ако разполагате със скорост, стабилност и голяма мрежа от сървъри, от които да избирате, значи сте готови. Единственото друго нещо, от което се нуждаете, е неограничена честотна лента, което означава, че ви е необходима платена услуга. Безплатните VPN услуги имат дневни или месечни разпределения, което ги прави повече или по-малко безполезни за игри.

Ето кои са най-добрите VPN услуги за игри, които ви предлагаме:

1. ExpressVPN – Най-добрия VPN за игри

Плюсове:
• Постоянно добри скорости
• Лесна за използване настолна програма
• Широка поддръжка на устройства

Минуси:
• Регистрира количествата на прехвърляне на данни
• По-скъп от много конкурентни програми за тази цел

ExpressVPN е нашият най-добър избор за VPN услуга като цяло и това, което я прави добър избор като обща VPN услуга, помага и когато става въпрос за игри. Първо, скоростите ѝ са в челната петица в нашите тестове за изтегляне. Скоростите на качване са малко по-слаби, като запазват около 67% от базовата скорост, когато най-добрите резултати са около 80%. Все пак скоростите на качване на ExpressVPN би трябвало да са повече от достатъчно бързи за игри.

Тази VPN услуга също така разполага с повече от 3000 сървъра в 95 държави по света, което ѝ осигурява значителна мрежа. Не би трябвало да имате проблеми с намирането на сървър, който не е твърде зает в повечето от големите държави. Цената на ExpressVPN е около 100 щатски долара на година, но ако искате VPN услуга, която да направи игрите ви по-добри, си струва да платите тази дори висока според някои цена.

2. NordVPN

Плюсове:
• Отлични скорости
• Достатъчно функции, за да се харесат както на опитни потребители, така и на новаци
• Политика за липса на записи
• Бездискови сървъри

Минуси:
• Висока цена

Често избирана за най-добра VPN услуга от редица критици, NordVPN е много добър избор за игри. Той има много висока скорост на изтегляне (още един финалист в топ 5), а скоростта му на качване е в топ 10, което го прави повече от достатъчно бърз. NordVPN също така разполага с широк набор от сървъри с общо над 5000 в 59 държави. NordVPN не е толкова лесен за използване, колкото ExpressVPN, но все пак е достатъчно лесен за разбиране както от начинаещи, така и от опитни потребители. NordVPN също така има няколко приятни функции, като например VPN с няколко канала и TOR връзки.

3. Private Internet Access (PIA)

Плюсове:
• Голям брой допълнителни функции, като например тунелиране с няколко източника и разделяне
• Бездискови сървъри
• Позволява до 10 едновременни връзки
Минуси:
• Панелът с приложения е заключен в долния десен ъгъл на екрана
• Новата собственост на приложението може да накара някои потребители да се замислят
Ако искате сървъри, сървъри и още сървъри, тогава Private Internet Access е изборът за вас. В момента „PIA“ разполага с около 10 000 сървъра, а скоростите му попаднаха в топ 10 на нашите тестове. Скоростите на качване бяха по-ниски от тези на NordVPN и ExpressVPN, но все пак са достатъчно стабилни за игри. „PIA“ не разполага с множество екстри, но е най-добрият избор, когато искате огромен избор на сървъри с добри скорости.

4. ProtonVPN

Плюсове:
• Фантастични скорости
• Лесна за използване функция за многоканална връзка
• Поддържа TOR през VPN връзки

Минуси:
• Висока цена

ProtonVPN е на първо място по скорост на качване. Така че, ако това е основният проблем за вас, това е вашият избор. Той е на второ място и по отношение на скоростта на изтегляне. Изборът на сървъри обаче е доста по-скромен от този на другите VPN услуги, споменати в този обзор, с малко над 1500, което означава, че ще има моменти, в които повечето от сървърите ѝ ще са с пълен или близък до пълния капацитет, особено в САЩ. Броят на държавите е малко по-малък – 63, но повечето от основните дестинации, от които се нуждаете, са тук. Освен това е стабилен и бърз при свързване. ProtonVPN има няколко ценови нива, така че не забравяйте да обърнете внимание на това, което предлага всяко ниво, преди да го закупите.

Как тествахме?

За да тестваме скоростта на VPN услугата, вземаме базовата скорост на изтегляне в три дни, като всеки ден на тестване има минимална скорост от 80 мегабита в секунда (Mbps). След това тестваме скоростите по три пъти в пет различни държави във всеки ден на тестване. Тези държави често, но не винаги, са САЩ, Обединеното кралство, Германия, Австралия и Япония.

Дневните скорости се осредняват, за да се получи средната дневна скорост. След това вземаме средната стойност за всеки ден на тестване, за да получим обща глобална средна стойност. След това тази обща средна стойност се изразява като процент от базовата скорост. По този начин резултатите от тестовете дават представа за това каква скорост запазва дадената VPN услуга на няколко места. Избягваме твърдите числа, тъй като скоростите могат да варират много в зависимост от фактори като доставчика на услуги, рутера, устройствата и времето през деня.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Имате ли нужда от VPN услуга за игри?

Видяхме от какво се нуждаете от VPN услугата за игри, но дали изобщо това е нещо, от което се нуждаете за любимото си онлайн приключение или стрелба?

Отговорът е, че всичко зависи от вас. Един от най-честите въпроси, които хората задават относно VPN мрежата и игрите, е дали тя ще подобри пинга Ви. Тоест скоростта, измерена в милисекунди, с която компютърът ви може да изпраща данни до сървърите на играта. VPN мрежата не може да помогне тук, тъй като добавя още една точка за връзка между вас и сървъра на дестинацията. Вместо от вашия компютър до сървъра на играта и обратно, връзката се осъществява от вашия компютър до VPN сървъра, от него до сървъра на играта и обратно. В повечето случаи вероятно ще установите, че пинга или се влошава, или остава почти същия.

Така или иначе, това е рядък случай, пинга да се подобрява от VPN. Единственото изключение може да бъде стабилността. В тези случаи вашата интернет връзка не е достатъчно стабилна поради висока активност в квартала ви или голямо натоварване на домашната ви мрежа. В тези случаи VPN услугата може да направи нещата малко по-стабилни, тъй като връзката ви минава през VPN сървър, който е специализиран в поддържането на движението.

Така стигаме до следващата тема за потенциалното ограничаване на достъпа до интернет. Не става дума за този нечестен вид, при който доставчикът Ви може да се опита да ви таксува допълнително за достъп до сървъри за игри. Вместо това говорим за всекидневно оформяне на трафика, както и за наказване на потребителите на трафик (вие) за това, че в пиковите часове заемате твърде много трафик.

И в тези случаи VPN услугата може да помогне. Всичко зависи от това колко внимателно вашият интернет доставчик следи дейността ви. Ако забавя връзката Ви към определен сървър и дава приоритет на друг трафик, тогава VPN услугата най-вероятно ще помогне. Ако обаче ви санкционират за това, че сте твърде голям потребител на трафик, доставчикът на интернет услуги все още ще вижда по-големи количества трафик и ще ви санкционира още повече на тази основа.

Ако любимото ви време за игра е 19:00 ч. вечерта, а това е време с голям трафик, VPN може да помогне.

Друга причина, поради която хората обичат VPN, е за заобикаляне на ограниченията за географско блокиране. В по-голямата си част това е лоша идея или е ненужно за игрите. Много игри вече ви позволяват да сменяте регионите свободно, докато други ще Ви позволят да ги сменяте само на всеки няколко седмици. В случаите, когато не можете да сменяте регионите и искате да опитате да заобиколите географските ограничения, имайте предвид, че преживяването Ви при игра може да не е толкова добро. Освен това може да нарушите условията за ползване на игрите и да си навлечете забрани. Това важи за игрите и опитите за получаване на ранен достъп до тях, както и за достъпа до DLC, които не са налични там, където се намирате. Това зависи от вас, но имайте предвид, че заобикалянето на географските ограничения в игрите крие рискове. Освен това мрежите за игри като Steam не харесват подобна дейност и единственото по-лошо нещо от това да бъдете наказани от дадена игра е да бъдете наказани от Steam.

Един последен проблем е, ако играете игра, която използва мрежа от типа „peer-to-peer“, а не конфигурация клиент-сървър. Тези игри не са толкова често срещани, колкото бяха някога, но страхът тук е, че някой ще открие вашия IP адрес и ще се опита да ви изхвърли извън мрежата с атака за отказ на услугата. Един VPN определено би помогнал за това и ако преживявате нещо, което смятате, че може да е DDoS атака, тогава можете да опитате да играете с VPN, за да видите дали помага.

2. Колко сървъра трябва да има моят VPN?

Няма определен брой сървъри, който да прави една VPN услуга по-добра от друга. Макар че доставчиците на VPN услуги често обявяват броя на сървърите, с които разполагат, това до голяма степен е маркетингов трик и в действителност не е равнозначно на качеството на самата VPN услуга. Неща като разположението на сървърите и качеството им са също толкова важни, та дори и по-важни от количеството налични сървъри.

Въпреки това повечето от големите доставчици на VPN услуги предлагат между 3000 и 5000 или повече сървъри. Препоръчваме Ви да избягвате всеки платен VPN с под 1000 сървъра, тъй като това може да е индикация, че компанията все още не е добре установена, което може да доведе до проблеми с надеждността.

3. Ще се отрази ли VPN услугата на скоростта ми на интернет?

Накратко, да, една VPN услуга може да окаже влияние върху скоростта на интернет връзката ви. Но в днешно време това е по-скоро изключение, отколкото норма.

Когато се свързвате с VPN услуга, тя пренасочва трафика ви през собствените си сървъри. В зависимост от това къде се намират тези сървъри, те могат да добавят допълнително разстояние, което трафикът ви трябва да измине, което води до по-висок пинг. Освен това VPN мрежите криптират данните ви, което може да доведе до по-ниски скорости на изтегляне и качване поради времето, необходимо за криптиране и декриптиране на данните ви – това може да повлияе на всичко – от времето за зареждане на страници до скоростта на буфериране на видеоклипове. За щастие, напредъкът в технологията за криптиране и оптимизацията на сървърите от страна на съвременните доставчици на VPN услуги намали значително тези въздействия.

4. Законно ли е да използвате VPN?

Да! В Съединените щати и в повечето държави използването на VPN е законно. Някои уебсайтове може да се опитат да блокират VPN връзките, но това се дължи само на техните собствени условия за ползване и не означава, че не можете да се опитате да използвате VPN. Все пак трябва да се отбележи нещо: Въпреки че използването на VPN е законно, някои от дейностите, извършвани по време на използването на VPN, може да са незаконни. Дейности като изтегляне на пиратско съдържание, защитено с авторски права, или достъп до тъмни интернет пазари са незаконни както с VPN, така и без него.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини