Когато мислите за роботи – от тези, които ще живеят в къщата ви и ще се грижат за вашите нужди – вероятно си мислите, че това ще се случи в далечното бъдеще. Или поне със сигурност не след пет години.

Освен ако не сте Тору Нишикава, основателят на Preferred Networks, най-скъпо струващият технологичен стартъп в Япония.

„Искаме да представим такива роботи на пазара в рамките на пет години и да видим тяхното приложение в ежедневието“, казва Нишикава пред Nikkei. „Десет години е твърде далеч, не можем да си позволим да чакаме“.

По време на технологичното шоу „Ceatec“ през октомври тази година Preferred Networks показа автономен робот, способен да почиства стаята, да прибира дрехи, играчки и чехли.

Ако си осигури необходимото финансиране компанията смята, че тези роботи могат да се в ръцете на потребителите след пет години.

Preferred Networks е оценявана на приблизително 2 милиарда долара и има солидна репутация като компания, работеща по развиването на изкуствен интелект.

В момента стартъпът си партнира с Panasonic и Toyota по проект за създаване на автономни автомобили.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
:)))
:)))

Ако може да готви мусака и да прави свирки – вземам си такъв робот и изхвърлям от къщи жената!

:(((
:(((

ще требва да траеш още 5 години . виж , жена ти може да я прехвърляш за по 1-2 дена в седмицата у нас , да си починеш .

Палуестиниец
Палуестиниец

Това майтап ли е някакъв :))))
За какво му е на човек това творение, което се върти като пумпал и за 2-3 часа прави нещо, което може да се свърши за 15 мин ?

favr
favr

щото като си купиш аифон, тесла и робот ше си мега прогресивен и напреднал, а всички останали автоматично са превръщат в тъпи селяни и интернет тролове, понеже нямат айфон, тесла и робот…

Палуестиниец
Палуестиниец

Какво впрочем прави индустрията от 100 години насам – предлагат неща, от които реално няма нужда и се опитват да ги продават с маркетингови трикове.

Изидоро
Изидоро

Японците, една ограничена и загиваща раса , са мега изтрещяли и продължават да трещят. Сега ще си напълнят ежедневието с роботизирани боклуци и още повече ще се побъркат. Но това изглежда е нормално за една култура , основана на насилието, супер подчинението на авторитета и… на мангата. Ще намалее още повече раждаемостта в Япония и желанието на младите да раждат деца. Защото всеки втори компютризиран японец е влюбен в секс куклата си , а след 5 години ще я замени със секс робот. Супер изстискани от работа по 12 часа в денонощието, експлоатирани до полудяване от мощните компании, на младите… Виж още »