Коронавирусът дойде в България: Първи два потвърдени случая в Габрово и Плевен

20
2596

На извънреден брифинг в полунощ, провел се в сградата на Министерския съвет, ръководителят на кризисния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски съобщи, че в България вече има два потвърдени случая на коронавирус – мъж на 27 години от Плевен и жена на 75 години от Габрово.

На брифинга бе съобщено, че четири от пробите, които са изследвани от провинциални болници днес, са дали „съмнително-положителни“ резултати. Оказало се е, че две от тях дават положителен резултат. Продължава изследването и потвърждаването с тестове в националната лаборатория, които пътуват вече към София и установяването на контактни лица със заразените.

„Районните здравни инспекции взимат своите мерки. МВР трябва да направят установяване на контактните лица и на всички, контактували с лицата, да бъдат изследвани, да им бъдат взети проби.“ – заяви Младен Маринов, министър на вътрешните работи по време на брифинга.

По време на среднощния брифинг също така бе обявено, че от два дена се прави широко изследване в страната. Част от него са всички болни, които имат инфекция на белия дроб или други съмнения. Техни материали са изпратени в националната референтна лаборатория.

Към момента изследванията на мъж от Плевен и жена от Габрово са се оказали положителни с теста, препоръчан от СЗО. Положителен бил и друг тест  – британско производство, а отрицателен трети тест – испанско производство. При доставяне на пробите през нощта, сутринта ще стане ясно дали става въпрос за коронавирус при пациентите и дали се доказва РНК на коронавируси при контактите на тях хора.

Двамата пациенти са повече от няколко дни в отделенията на болниците и ще бъдат изследвани материали от хората, които са били в контакт с тях през тези дни. Състоянието на двамата пациенти вече е добро, но преди дни са били с влошено състояние. Тогава обаче не са им направили тестове.

В брифинга стана ясно и че профилът на двамата с положителни проби не отговаря на очаквания профил на хора, които трябва да са положителни за този вирус. Те не са пътували никъде, нямат особени контакти на хора, които идват заразени страни, и не отговарят на критериите. Това, заедно с колебливия резултат два положителни – един отрицателен, кара здравните власти да не могат да кажат 100%, че става въпрос за коронавирус у нас.

Хората с подозрения за коронавирус у нас са били в контакт с по не повече от 17 души, което според щаба няма да затрудни мерките за сигурност. Поставени са под карантина двете отделения, в които са лежали болните. Те няма да приемат и изписват болни до получаване на необходимите резултати.

По време на брифинга стана ясно, че в тези дни в много случаи се е налагала намесата на МВР.. Министърът обясни, че в ход са координирани действия между органите на МВР, регионалните дирекции, регионалните здравни инспекции, кметовете на населените места и областните управители.

Към момента всички действия се предприемат по посока на обезпечаване на местата и локализиране на болничните заведения, оказване на съдействие на РЗИ за установяване на лицата, контактували с пациентите, така че да бъдат взети проби и да бъдат изследвани.

Припомняме ви няколко съвета, които публикувахме относно това как да се предпазим от коварния коронавирус тук.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари