Учени са засекли повтарящ се радио сигнал, идващ от далечна галактика

14
5694
Сигналът вече си има име – FRB 180814. Идва от галактика на 1,5 милиарда светлинни години от нашата планета

В опит да открият живот на друга планета, много различни проекти и независими учени постоянно „слушат“ далечния космос. Опитите на повечето от тях за сега остават без особено голям успех. Скептиците обясняват това най-вече с размера на вселената. Дори и да има някъде другаде живот, той просто може да е твърде делеч от нас. Дали обаче могат да се повторят събитията от филма Контакт с Джоди Фостър?

Преди часове BBC съобщи, че канадски учени са засекли повтарящи се излъчвания от много далечна галактика, намираща се на 1,5 милиарда светлинни години от нас. Новината става реалност, благодарение на новия радио телескоп CHIME, който засича 13 от т. нар. FRB (Fast Radio Burst) импулси, един от които обаче се повтаря на определено време. Той вече си има и име – FRB 180814

Подобно и на сюжета в добре познатия филм Контакт, обсерваторията CHIME разполага със сложна система от четири антени от по 100 метра, които всеки ден сканират цялото северно небе.

Оказва се обаче, че не малка част от „бързите радио избухвания“ са имали изклчючително ниски радио честоти (около 1400 MHz), заради което учените ще трябва да подобрят работата на антените, с които  разполагат. Намиращият се в Британска Колумбия радиотелескоп за сега работи на честоти от 400 до 800 MHz.

Този вид импулси на практика представляват звуци с продължителност няколко милисекунди, а учените и до сега са „чували“ не веднъж подобни, но за втори път на лице е повторение, при това на точно определено време. Докато предишният повтарящ се импулс, учените засекли на разстояние около 3 милиарда светлинни години, то този път звукът идва от два пъти по-близо.

Какво може да ги причинява?

Според учените това най-вероятно са звуци от неутронни звезди, движещи се през магнитни полета. Други предполагат, че това може да са звуци от сливането на две неутронни звезди, но не малка част от хората, научили за случая, разбира се побързаха да обявят, че това са сигнали от разумна цивилизация, която търси контакт. Учените очакват с времето да регистрират още подобни звуци и така по-лесно да могат да разберат какво ги създава.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
4 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
GeorgievТракиецаТодорhtmСи ми ла ре сол до фа Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Твърде е далеч галактиката, че да успеят да засекат радиоизлъчвания от движещи се неутронни звезди. Източник, който да се засича от такива разстояния, без съмнение е доста по-мощен.

djgerro
djgerro

епа требва ‘се за нещо да се пише… 😉
…че не сме сами И у Вселената,вече е достатъчно ясно. 🙂
просто ни лашкат на лево и десно… 🙂
имаш плюс от мене. 🙂

htm
htm

И по какво е ясно, че не сме сами у вселената? По това, че ни се пропагандира съществуването на извънземни чрез филми, новини, интернет и телевизия ли?

Alien
Alien

По нищо.
Но пък да си мислим че сме сами трябва да „сме“ много тъпи. Безбройни галактики, звезди и т.н. е няма как да няма някое живо организамче.
Ама остави ни да си вярваме в каквото си искаме така или иначе няма да му видим края в тоя живот.

htm
htm

Да, прав си, че не бива да изпадаме в крайности. А относно галактиките и всичко, което ни се прожектира по един начин, реално може да е нещо съвсем различно, но ние никога няма да разберем. Оня ден се загледах в едно предаване за космоса по NG, ставаше въпрос за космонавти и видео от някаква станция, показващо Земята и въртенето й – съмнително перфектна сфера показаха, а на всички е известно, че нашата планета е т.нар. Геоидален кардиоид. Как тяло с тази форма може да бъде представен като перфектен сферичен обект барабар с атмосферата му… Тема дълга и всеобхватна, но основната… Виж още »

Мълдър
Мълдър

Истината е някъде там…

ддддд
ддддд

4 минути дрънкане на простотии как и какво засекли…. и не пуснаха този „звук“?

AxOx
AxOx

То понеже ние до Луната не можем да отидем, а направо забрави да излезем от слънчевата система … Ако е в ДРУГА галактика… все едно ми говорят за Човека Паяк или Х-мен.

shmaizera
shmaizera

та значи сигнала е “пуснат“ преди 1 500 000 000 години и некой още се чудят дали е за нас….е може ли таквис тупани неразбиращи да има….

Палустиниец
Палустиниец

Да бе да… цивилизация търсеща контакт.
Дори и да е била цивилизация, това се е случило преди 1.5 милиарда години !!!
И тази цивилизация е умряла поне 1.5 милиарда пъти до сега….

Си ми ла ре сол до фа
Си ми ла ре сол до фа

Това е ЩЩД. Поздрав за морзистите…

Тодор
Тодор

Със Столетния сокол и Чубака, ей го дей наблизо!!!

Тракиеца
Тракиеца

Сто процента е квазар,а те пак извън земна цивилизация.Аман от простаци!

Georgiev
Georgiev

Поради скоростта на светлината която е 300 000 км/с (отнася се и за радио сигналите) , което в космически мащаби е бавно, този сигнал е възникнал/изпратен преди 1,5 милиарда години (1 500 000 000).
Колко е голяма Вселената, а може би това е само една малка частица от безкрайността.