fbpx
-11.2 C
София

Новият Prius ще е първия автомобил, който ще може да си „говори“ с другите коли

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Новата версия на най-добре продаващия се модел на японската марка Toyota Prius ще идва с инсталирана технология, позволяваща ѝ да си „говори“ с други коли и пътни знаци. Това ще е една от първите масови коли, която ще бъде произвеждана с тази технология. В началото тя ще се разпространява на японския пазар, а по-късно ще поеме и на Запад.

В Япония обаче, технологията ще може да работи най-вече благодарение на т.нар. „интелигентна транспортна система“. Тя се възползва от 760MHz-овата радио честота, която беше освободена след прехода на страната от аналогова към цифрова телевизия преди четири години. Techworld съобщава, че на кръстовища, които поддържат технологията, пътните знаци и оборудване ще комуникират с автомобилите, така че примерно, ако светофара е червен, той ще изпраща съобщение на колата за това и автомобилът автоматично ще намаля скоростта си при наближаването на кръстовището.

Освен това, шофьорът ще получава различна по вид полезна информация – за наближаваща пешеходна пътека или хора, намиращи се в близост до колата, както и опасност от сблъсък с други автомобили. Но освен, че ще получава данни, новият Prius ще може и да изпраща информация към другите коли на пътя. Тя ще изпраща данни за скоростта си, ако увеличава скоростта си или намалява. Това ще позволи задната кола да спазва по-лесно дистанция и да се избегнат инциденти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини