Нов лесен начин за откриване на извънземен живот

13
2123

Нов оптичен инструмент дава възможност за откриване на живот на другите планети, както и подробно да се следи от сателити промените в растителността на Земята.

Научната работа на холандските биолози от Амстердам дава реална възможност за откриването на живи организми, като например растения, от много голямо разстояние. Методът се базира на факта, че биологичните молекули отразяват светлината по уникален, характерен само за тях начин.

Лукас Пати от Свободния университет в Амстердам създаде нов оптичен спектрополяриметър, който нарече TreePol. Устройството дава възможност от целия светлинен сигнал да се отдели компонента с кръгова поляризация. Авторът на научната работа предполага, че по този начин може да бъде открит извънземен живот.

Новият метод се базира на хиралността на биологичните молекули. Почти всички органични молекули могат да съществуват в две форми, които за огледално обърнати една на друга. В обикновените химически реакции хиралните форми имат еднакви свойства. Но при сложните химични реакции хиралността е важна, понеже молекулната симетрия определя по какъв начин ще се съединят молекулите. Ето защо, биохимичните реакции много често са избирателни: молекулите от десен тип могат да участват в някои химични реакции, в които молекулите от ляв тип не могат. Освен това, разтворът в който молекулите с едната хиралност преобладава над другата, по специфичен начин взаимодейства със светлината – този разтвор променя плоскостта на поляризация на светлината. В земната биосфера молекулите на аминокиселините, от които са съставени белтъците, завъртат плоскостта на поляризация наляво, а молекулите на повечето захари завъртат поляризацията надясно.

Не е известно защо в еволюцията на живота на Земята се е получило именно това завъртане. Но се счита, че няма форма на живот, която да развие еднакви паралелни механизми за всички химически реакции за двете молекулни симетрии. Тоест, за всяка друга извънземна биосфера, която е подобна на земната, трябва да преобладават предимно единият тип молекули, което ще се отрази на всички химически реакции на този отдалечен свят. Следователно, молекулите на този извънземен живот ще влияят на кръговата поляризация на светлината. Това свойство не е характерно за неживата материя с опростени химични реакции. По този начин учените вече разполагат с надежден признак, който показва наличието на живот в светлината, идваща от планетите на далечните звездни системи.

В контекста на астробиологията кръговата поляризация е важна сигнатура на живота“ – заявиха авторите на научната работа в списание Astrobiology. „В сравнение с другите повърхностни биосигнатури, тук липсват сигналите от неживата материя и няма как да се получат фалшиви и неверни резултати„.

Лукас Пати споделя, че е започнал първите си опити в това направление още през 2015 година, когато експериментирал с най-различни растения и по-конкретно, предимно с бръшлян и фикус. Спектрополяриметърът е регистрирал съвсем ясни сигнали от хиралните молекули. Тогава ученият се преместил на покрива на лабораторията и насочил прибора към зеленото поле на близкото университетско футболно игрище. Никакъв сигнал. „Отидох лично да проверя каква би могла да е причината и видях, че футболистите играят върху изкуствена трева“ – каза още изобретателят. При следващите опити става ясно, че и най-опростената лабораторна модификация на TreePol без никакви грешки открива растителността от няколко километра. Освен това, приборът различава живата растителност от мъртвата, понеже втората не отделя летливи хирални вещества.

Авторите на научната работа признават, че използването на техния метод за откриване на живот на екзопланетите иска още научни изследвания. В същото време те отбелязват, че новият прибор може да се използва за съвсем земни цели: новият подход може да се използва за фин мониторинг на растителната покривка на нашата планета.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
7 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
LTSC
LTSC

голяма простотия..

Capitalismus
Capitalismus

А, ти, „не-простака“, да, точно ти! Ти какво направи за това време???

ДАНО да се разкарате някъде!

303318
303318

Врачанското ? пише и си отговяря.

303318
303318

Статистиката показва, че през 15. и 19. век – в разгара на продажбата на роби, броят на несвободните бил 13 милиона души. Capitalismus : Днес, в 21 век, модерните роби са малко над 40 милиона – тройно повече, сочат данни на Международната организация на труда на ООН. 25% от жертвите на модерното робство са деца. Обърнато в цифри това означава близо 10 милиона деца в световен мащаб. Данните, обаче, може да се окажат грешни и цифрата да е много по-голяма. Причината за това е, че авторите на изследването не са имали достъп до милиони хора, намиращи се в конфликтни региони… Виж още »

Баси лудите
Баси лудите

С колко се е увеличило населението от 15-ти век досега, имаш ли си и на идея? В кои държави са тези „роби“, в азиатския социализъм и тоталитаризъм или в западната цивилизация? Какви са % съотношения между двете. Пий си хапчетата!
comment image

AMD
AMD

Приложението на тая „глупост“ в земеделието би те направила милионер.

Калашников
Калашников

Също така, може да се следи придвижването на „бакъра“ *медта* – за да се установи наличието на роми върху другите планети и съответно да се сигнализира БХК за спазването на правата им !

303318
303318

Руска му работа: Мъж с нож в гърба излезе от болницата, за да пуши

змей
змей

Това на снимката прилича на мен на млади години…

115
115

Измъчихме се с досегашните трудни методи. Сега вече по-лесно ще намираме извънземни 🙂

Кольо
Кольо

Най-готиният метод за търсене на извънземни. Вместо просто да се мъчим през някакви увеличителни стъкълца….Защо просто не се качим на звездолетите и да се разходим до другите планети. А да, щото нямаме звездолети. Щото за война и наркотици и въобще за производството на ненужни вещи, се харчат 50 пъти повече пари отколкото за развитието на космическата техника.

gyps
gyps

Няма извънземни! Ние сме единственни на всички земни кълбета.

дфсдф
дфсдф

Шшшш на всички земни палачинки! 😀