НСБОП се заканва да продължи обиските от понеделник

52
3

От НСБОП предупредиха вчера всички потребители на интернет да изчистят през уикенда от компютрите си пиратските филми и музика, които са свалили от мрежата. Защото от понеделник започва мащабна акция срещу пиратството, като няма да се прави разлика между възраст и пол, заяви Явор Колев от НСБОП. Според Светослав Василев от столичното следствие може да се очакват хиляди арести на потребители на мрежата заради пиратски филми и музика. За момента ще се проверяват основно хора, които разпространяват филми и музика, но въпрос на време е да бъдат проверявани всички, които свалят файлове от мрежата уточни Колев.

Поводът на заканата бе уникална спецоперация срещу пиратството на антимафиоти и следователи в София, при която са задържани трима от най-активните ъплоудъри(хора, които качват пиратски филми в мрежата).

За първи път НСБОП удари новия начин за размяна в интернет на нелегални филми, музика и софтуер чрез т.нар. торенти, или предаване на пиратските копия на части. Установените щети от едногодишната работа на тримата са за над 10млн. долара. Зам.-директорът на столичната следствена служба Светослав Василев съобщи, че всеки ден поне по един човек става обвиняем в следствието за пиратство в интернет. „Ако трябва, хиляди душу ще станат обвиняеми, за да се преустанови пиратството.“, добави Василев. От НСБОП предупредиха, че при операцията срещу пиратството няма да има никакво значение кой сваля незаконно филми и музика-дали малолетни или възрастни хора. Операцията бе подкрепена от Българската асоциация на музикалните продуценти-БАМП, Сдружението за бизнес софтуер и БУЛАКТ.

Тримата пирати са се регистрирали преди 1година на сайта за филми и музика арена-бг.com За година те са качили общо около 25терабайте незаконна информация, или 25хил. филма, и са я предоставяли на неограничен брой потребители. Първо е задържан потребител с името PUPIREDD, зад което стои 34-годиншният Ц.Г. от столицата. Той успял да качи 17, 05 терабайта и свалил над 8, 22 терабайта незаконно съдаржание. След това са задържани 23-годишният А. С. с потребителското име „alex830515“ и 42-годишният Д. С., подвизавал се в мрецата като dankopicha. А. С. е бил регистриран с титлата „Модератор“, която се давала от администратора като заслуга за големите обеми качена пиратска продукция. Dankopicha пък бил „ВИП-потребител“. Според осведомени зад арена-бг.com стоят босове на бившата СИК.

10x to venki

ДОБАВИ КОМЕНТАР

52 коментара за "НСБОП се заканва да продължи обиските от понеделник"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка