Обявиха самоуправляващите се коли на Google за шофьори

0
35

Самоуправляващите се коли на Google ще бъдат считани като шофьори за целите на транспортните регулации, обяви Националната агенция за пътна безопасност на Съединените щати.

Решението на регулатора идва в отговор на запитване, отправено от шефа на проекта за автономни возила в Google Крис Урмсън, който е запитал агенцията за указания за това как умните коли на компанията могат да отговорят на изискванията транспортните власти за дизайна на коли, предназначени за американския пазар.

„Самоуправляващата се система е шофьорът за целите на тези изисквания“, казва агенцията.

През последната година Google ускори своята тестова програма и колите на компанията често могат да бъдат видяни около централата ѝ в Маунтин Вю, щата Калифорния, където се движат при ограничение от 40 км/ч. Щатските закони там позволяват такива тестове, но само с присъствието на човек в колата, който да е готов да поеме волана, ако системата не сработи.

Според изискванията на транспортния регулатор, всяка от тези автономни коли трябва да има спирачна система, която се контролира по електронен път в случай, че машината не успее да реагира.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари