От Facebook са изплатили $1 млн. за открити уязвимости

0
8

В течение на изминалите две години компанията Facebook е изплатила 1 милион долара за премии на „бели“ хакери. Става дума за хора, които са помогнали на социалната мрежа да отстрани „дупки“ в сигурността на системата – както професионални програмисти, така и любители, съобщава Reuters. Парите са били получени от общо 329 души, като най-младият от тях е бил едва на 13 години.

В блога на Facebook се отбелязва, че програмата за поощрения се е оказала извънредно полезна, тъй като „независимо от това, колко харчи компанията за поддържането на цялата система, тя никога няма да бъде в състояние да идентифицира самостоятелно всички съществуващи проблеми, нито да разгледа всички техни аспекти“.

Въпреки това, на 22 юни Facebook обяви, че е било допуснато изтичане на лични данни на 6 милиона потребители. Администрацията на социалната мрежа обясни това с пропуск в софтуера.

Тогава вследствие на въпросния бъг при сваляне на архивно копие на своя акаунт във Facebook потребителят можеше да получи адресите на електронната поща и телефонните номера на останалите потребители от своя списък с контакти, както и на хората, с които той е бил свързан по някакъв начин в социалната мрежа.

До услугите на „бели“ хакери прибягва не само Facebook, отбелязва Reuters. През пролетта интернет-гигантът Google също обяви, че е изплатил на външни за компанията лица 1,7 милиона щатски долара за открити пропуски в програмния код на нейните продукти.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за