Още една конспиративна теория или защо се взривяват смартфоните на Samsung

10
58
През втората половина на месец август в средствата за масова информация започна истинска истерия заради самозапалващите се смартфони Galaxy Note 7.
Високоскоростна фотография на Li-ion клетка 15 и 5 секунди преди повреда
Високоскоростна фотография на Li-ion клетка 15 и 5 секунди преди повреда

Притежателите на различни електрически и електронни устройства знаят, че при интензивно използване батериите винаги се нагряват – това е тяхно естествено свойство. А литий-йонните акумулаторни батерии могат да се взривят при специфични условия. Рентгеновите фотографии и видеа на литий-йонни акумулаторни батерии показват, че в прегряната Li-ion батерия протича нещо като верижна реакция, която може да предизвика взрив. Това не се отнася само до смартфоните, а за всички мобилни устройства. Задачата на специалистите в тази област е да снижат вероятността за самозапалване до максимално възможно ниво, въпреки че няма как тя да стигне до нулата.

Самозапалването и взривяването на Li-ion акумулаторни батерии става много рядко, но се случва и при това редовно. Според статистиките на Комисията по безопасност на потребителските стоки в САЩ, от 2002 година до днес от пазара са иззети 43 най-различни мобилни устройства поради дефектни Li-ion батерии. Историята с Galaxy Note 7 не е нещо съвсем извънредно, а стандартен технически проблем.

galaxy-note-7-fire
Това е законът на големите числа. Като случая със самоубийците в заводите на Foxconn. Спомняте ли си, каква истерия се надигна във връзка с масовите самоубийства в заводите на Foxconn уж заради лошите условия на труд? От месец януари до месец май 2010 година в тайванския завод на Foxconn се самоубиха 10 души. Вдигна се голяма аларма, че бедните китайци рискуват живота си, сглобявайки iPhone и iPad, като работят по 12 часа на ден за $150 месечно. Не издържат и се самоубиват.

Но ако се вгледаме в числата, всичко изглежда по-различно. Foxconn, който има най-големите в света заводи за производство на електроника, разполага с около 330 000 работници и специалисти. Средното ниво на самоубийствата в Китай е 10 души на 100 000 годишно. Тоест, за изминалите 147 дни от началото на 2010 година, там би трябвало да станат (330000/100000)*10*147/365 = 13,3 подобни случая. Реално, те са 10, което е даже по-малко от средното.

Но общественото мнение трудно се подава на логически доводи, а и конкуренцията въобще не спи. Foxconn предпочете да не спори, а парира конфликта, като увеличи заплатите и подобри условията на труд. Само че после нищо не каза, когато замени на поточните линии над 40 000 души с роботи.

 
Сега мнозина се питат, кой стои зад тази истерия с „масовите“ самозапалвания и взривявания на смартфоните на Samsung? Кой има полза от това?

Да се върнем малко назад и да си припомним на какъв фон започна да се случва всичко това. След анонса, всички медии считаха новия Galaxy Note 7 за най-добрия смартфон на Samsung за цялата история на тази компания. А някои дори го нарекоха абсолютно най-добрият смартфон на пазара.

И изведнъж, започна историята със взривовете. Компанията бе принудена да прибере всички продадени Galaxy Note 7, да прекрати продажбите и да зарови бранда Note 7. Край. „Най-добрият“ в света смартфон завинаги излиза от пазара. Пълно фиаско. Абсолютна победа от „неизвестен“ противник.

Естествено, мениджърите по оценка на риска в Samsung предпочетоха да избегнат всякакъв потенциален риск. Подобно на Foxconn, по добре в този момент борбата да бъде прекратена, иначе като нищо към Samsung да поне да се лепи прякорът „производител на самозапалващи се смартфони“. В перспектива това може да донесе гибел на цялата компания, която произвежда още много други неща.

От математическа гледна точка, по-добре е гарантирано да бъда изгубени два милиарда долара, отколкото да има 10% вероятност за стократно по-големи загуби.

По всичко личи, че в Galaxy Note 7 компанията намали размера на смартфона, увеличи капацитета на неговата акумулаторна батерия и това й изигра лоша шега, понеже се повиши вероятността от повреда в тях. Въпреки, че бяха продадени 2,5 милиона Galaxy Note 7, само 20-30 самозапалвания коренно промениха отношението към това наистина добро устройство. Не е много за учудване, че Samsung и до днес не може да възпроизведе в своите лаборатории взривяването на този смартфон.

Но на кой е най-изгодно да нанесе удар върху Samsung, раздухвайки този скандал? Нека погледнем статистиката по продажби на смартфони в целия свят, точно преди появата на Galaxy Note 7.

sales-samsung

Вижда се, че започват едни неприятни неща за компания с име на плод. Твърдо на първо място според тези статистики е, няма нужда да познаваме – Samsung. На второ място се намира Apple, при това с голямо изоставане. И на всичкото отгоре, през изминалата една година, изоставането на Apple от Samsung се увеличава. Продажбите на Apple за една година са спаднали от 60,2 милиона до 51,6 милиона броя. И това в условията на нарастващ пазар.

Как бързо забравихме тези числа и сега мнозина гледат други очи Samsung. Очевидно, за някой историята със запалванията и взривяванията му дойде точно навреме. Но това е просто една теория.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
дудаH3ADirected-energy weaponдаганко Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
K0MEPCA
K0MEPCA

Няма как да не спомена – страхотна статия! Браво! Въпреки, че съм привърженик на Ябълката съм напълно съгласен, че фиаското дойде „точно на време“ за тях. Както и се съгласявам, че всичко бе раздуто ненужно извън граници. Статистиката по принцип би трябвало да помага точно за това – да не се раздува излишно, но за жалост в потребителските очи нещата са съвсем други. 🙂

Flex
Flex

Също и гугъла реши за пръв път да пусне собствени телефони (т.е. от които печели той, а не ЛГ като при нексусите). Реалния конкурент на гуугъл пиксел телефоните от високо ниво е… да, самсунг. Но значително по-вероятно е ябълката да са дали рамо на такава история де. Според някакъв репортаж 40% от притежателите на нот7 смятали или вече минали към епъл.

Анонимен
Анонимен

Отдавна не съм виждал толкова голяма статия. Колко ви платиха Калдата? Що направо не кажете, че тези телефони са си напълно безопасни и някакви си тъпанари почват да реват по социалните медии без никакво основание само защото телефоните им са се взривили? Аз за Sony, HTC, LG и други елитни марки такива работи не виждам, а щях ако имаше. Самсунг винаги са бързали да си изкарат телефоните без да ги направят както трябва само и само за пари, а сега си плащат. Малко им е за всички тези години.

да
да

тези телефони са напълно безопасни. Трябва да си особено заблуден да вярваш в написаното си.

H3A
H3A

И аз тъкмо щях да попитам колко са платили на автора на статията, ама май просто е луд samsung фен, който отказва да приеме обективната истина и чиито мозък е гръмнал също като някой Note 7. „На кривия *** вълната му пречи“. На Samsung никой не им е виновен за това, че произвеждат доказано некачествена техника от всякакъв тип. Най-малко пък Apple 😀 На Apple би им било излязло прескъпо спъването на продукт на конкуренцията, тъй като саботажи, които и не трябва да стават видими и публични, не струват никак малко. И да, получиха си го за всичките години на… Виж още »

Анонимен
Анонимен

И защо тази новина е в IT? Защото тука има повече гледания ли? Искате повече хора да видят статията ви, в която изкарвате самсунг едва ли не жертва?

ганко
ганко

първо някакви самоубийци. после потрошената репутация на самсунг. и накрая епъл раздухвали експлозиите. какво иска да каже тази статия? какъв е фокусът?! – няма такъв.
преминаването от андроид към айоес е рядкост, по-скоро движението е в обрантата посока.
тоест самсунг няма да изгубят клиенти посока айфон, а посока пиксел на гугъл.
нещо което дори не е споменато в глупавия ви анализ

Directed-energy weapon
Directed-energy weapon
дуда
дуда

Абе нз, ама не мога да разбера, кво общо имаше тая фирма (щот сигурно не единствената, която им прави телефоните) с тия самоубийства от нея (че чак с математически изчиследния колко е било средното ниво та се самоубиват, написано всякаш човешкия живот е просто работна ръка) и тая статистика накрая кой къде бил в продажбите… ми чи на кой му пука, след като се е случило на самсунг с тяхна грешка и не мисля, че пък Ейпъл шита, дет не си вдига летвата и седи на едно място ще му трябва да си вре в носа там където даже не… Виж още »

Жоро
Жоро

Хора стига сте хейтили. Надявал се че всички тука сме образовани. Има фенове на ябълката има и на самсунга, но всеки с вкуса си казало кучето и знаете къде се облизало. И защо плюете по статията. Толкова представителна вълна народ ли представляват хората, които четата тук новини, че веднага ревнахте за платена новина ? Един автор си излага мнението и освен ако не сте от управителния съвет на едната от гореспоменатите фирми изкавания от този род. Да на фона на статистиката сигурно телефонът е опасен точно толкова колкото нискокачествена китайка за 100$. Веднага по тичпично български маниер всеки се изказва… Виж още »