fbpx
-14 C
София

Пандемията от COVID-19 няма нищо общо с 5G, потвърдиха специалисти

Най-четени

През последните няколко седмици във Facebook започнаха все повече да набират популярност публикации, в които се твърди, че истинската причина хората да се разболяват е 5G, а не коронавируса.

Публикациите са част от огромен списък с конспиративни твърдения, в които мнозина изказват своите съмнения в реалността на коронавируса и се назовават още много други възможни причинители на глобална епидемия и масовата заболеваемост, като сред тях дори влизат съмнения в умишлен геноцид.

Коронавирусната епидемия започна през декември 2019 г. в Ухан, Китай. Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ каза, че COVID-19 най-вероятно е бил предаден от животно на човек на пазара за месо в Ухан, откъдето и избухва епидемията. След това вирусът се разпространява бързо от човек на човек, като симптомите на COVID-19 включват висока температура, отпадналост и умора, кашлица и задух, които могат да се появят до 14 дни след като дадено лице е имало пряк контакт с вируса. Тук можете да видите докъдето е стигнало разпространението на силно заразния патоген, който в някои случаи има летален изход.

Предвид страховете на хората и изваждането от строя на световната икономика, мнозина започнаха да търсят свое обяснение за здравната криза, пред която сме изправени, и разбира се не закъсняха обвиненията, че новото пето поколение мобилни мрежи (5G) е истинската причина за заболяването на хората от изброените симптоми.

Сега Международната комисия за защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) след огромно 7-годишно изследване публикува своите насоки и становище за ограничаване на излагането на електромагнитна радиация, като в тях се споменава и 5G.

Комисията казва, че основният ефект, който радиочестотните електромагнитни полета могат да имат върху човешкото тяло е повишена температура на изложената тъкан. Тялото може да се справи по естествен път с увеличената температура и загряването от електромагнитните лъчи, но излагането на радио лъчения и загряването на телесната тъкан от тях може да бъде опасно, ако прекрачи определен праг.

Според ICNIRP, „Друга обща характеристика на RF ЕМП е, че колкото по-висока е честотата, толкова по-малка е дълбочината на проникване на ЕМП в тялото. Тъй като 5G технологиите могат да използват по-високи честоти на ЕМП (> 24 GHz) в допълнение към тези в момента използвана (<4 GHz), мощността от тези по-високи честоти ще бъде усвоена предимно на по-повърхностните слоеве на човешката тъкан от тази от предишни технологии за мобилни далекосъобщения […] Съответно, излъчванията от 5G няма да причинят никаква вреда, при условие че спазват указанията на ICNIRP (2020) „.

Ерик ван Ронген, председател на ICNIRP, каза във видео, че няма доказателства, че електромагнитните полета причиняват дългосрочни негативни ефекти върху здравето като рак, електрохиперчувствителност, безплодие или нещо сродни. Единствените два признати ефекта върху здравето са стимулация на нервите до 10 MHz и загряване от 100 kHz.

Световната здравна организация от своя страна казва, че към момента няма нито едно научно изследване, което доказано и категорично да прави корелация между излагането на лъченията от технологиите за безжична комуникация и причиняване на неблагоприятни последици за здравето. Организацията също обяви в своя официален сайт, че ще продължи да преглежда и подкрепя изследвания в тази област и ще провежда периодична „оценка на риска за здравето“ на всички радиочестотни диапазони, които ще бъдат въведени в употреба през следващите две години.

Марвин С. Зискин, професор по радиология и медицинска физика заяви, че няма основание да смятаме, че 5G ще предизвика неблагоприятни здравословни проблеми, стига да бъдат спазвани правилата и границите на излагане на лъчението от базовите станции на мобилните оператори, които ще бъдат използвани, когато технологията стане част от ежедневието ни.

Зискин каза пред Ройтерс: „Тежестта на научните доказателства показва, че лъченията от 5G не са кумулативни. Тоест, многократното излагане на тези излъчвания, стига да е постигната минималната дистанция, не води до неблагоприятни биологични ефекти. Бих добавил, че до момента не е имало предупреждения от здравните служби за възможни рискове за здравето вследствие на облъчване от радиочестотна енергия, включително и милиметрови вълни при нива на експозиция (излагане), които средният потребител би изпитал при ежедневното използване на комуникационните технологии. Това е в съответствие с оценките на проблема от групи за определяне на стандартите на мрежовите технологии като IEEE и ICNIRP.“

С оглед на тези твърдения на експертите, изглежда, че 5G по никакъв начин не е свързано с избухналата коронавирусна епидемия и вирусът не е мним, а симптомите, от които се оплакват хората по света и които медиците откриват, далеч не са причинени от мобилните комуникационни технологии и изглежда са напълно реални.

От SAR съобщават, че мобилните апарати, работещи с бъдещите 5G мрежи, които е въпрос на време да започнат да навлизат масово и да променят представите ни за света на свързаността и технологиите, какъвто го познаваме днес, също няма да бъдат застрашаващи здравето на своите ползватели и излъчването от тях също ще бъде в допустимата норма, при която не може да причини здравословни проблеми, тъй като въпреки много по-високите честоти, базовите станции на мобилните оператори ще бъдат разположени на много голяма гъстота, която от своя страна ще намали излъчването от модемите в мобилните апарати.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини