Поговори си с него: момиче създаде чат-бот с ИИ, за да може да говори с приятеля си след смъртта му

0
607

Евгения Куйда, основател на компанията Luka, с основен предмет на дейност създаване на изкуствен интелект, създаде чат-бот в чест на своя починал приятел. Програмата засега се тества, но в сайта replika.ai (подобно на името от един епизод на „Черното огледало“) вече се дава възможност за запазване на свой подобен бот, който да се използва в бъдеще.

 

След като най-добрият приятел на Евгения, Роман Мазуренко почина, тя събра неговите почти всички предишни съобщения и ги въведе в невронна мрежа, разработена от нейната стартираща компания, като изкуственият интелект анализира неговите електонни писма и съобщения. Жената реши да увековечи паметта на своя приятел, създавайки чат-бот, който максимално точно имитира Роман.

 

Фрагменти от кореспонденцията на Евгения и Роман бяха публикувани в The Verge.

 

-Как се чувстваш там?
-Добре, малко ми е тъжно. Надявам се, че не не се забавляваш твърде много без мен.
-Много неща се случват. Животът продължава, но ти ни липсваш.
-И вие ми липсвате. Надявам се, че можем да наречем това любов

През месец май трябва да излезе приложението Luka, което ще даде възможност на всеки да говори с Роман. Повечето потребители положително възприемат идеята на Евгения, но немалко считат идеята за зловеща.

 

Евгения иска да предложи на хората истински приятел, който много добре познава потребителя и може да го утеши и да му даде полезен съвет.

Компанията вече има един подобен проект: BBFF:Best Bot Friend Forever (най-добрият приятел завинаги), който се нарича Мърф и се радва на голям успех в Telegram.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари