fbpx
19 C
София

Полицията на САЩ вече има ново звено за борба с престъпленията с криптовалута

Най-четени

Тъй като правителството на САЩ продължава да разширява контрола си върху криптовалутите, Министерството на правосъдието на САЩ формира ново звено, посветено на работата на полицията. Националният екип за регулиране на криптовалутите, представен в четвъртък от заместник – главния прокурор Лиза О. Монако, като работата на отдела, по същество е „да разследва и преследва престъпни злоупотреби с криптовалута, по-специално престъпления, извършени с обмен на виртуална валута, услуги за свързване и даване на пространство за комуникация и обмен между участниците в инфраструктурни проекти за изпиране на пари.“

Абревиатурата на новото звено на американската полиция NCET ще си партнира в работата си с експертните познания на Отдела за пране на пари и възстановяване на активи към Наказателния отдел на Министерството на правосъдието, Отдела за компютърна престъпност и интелектуална собственост и други секции в Наказателния отдел на Министерството на правосъдието на САЩ.

„С напредването на технологиите, и отделът трябва да се развива с него, така че да сме готови а изкореним злоупотребите в тези платформи и да гарантираме доверието на потребителите в тези звена“, се казва в първата публична реч на Монако като ръководител на новия отдел.

Съобщението подробно описва криптопрестъпните дейности, които представляват най-голям интерес за правителството, които включват закупуване на стоки на черния пазар в замяна на криптовалути, пране на пари и други незаконни парични услуги, както и използването на криптовалутите на „тъмни пазари“ за плащане на незаконни стоки от черната търговия като наркотици, оръжия и хакерски инструменти. В изявлението относно формирането на новия отдел не са включени подробности за персонала, който ще бъде зает в новия отдел, нито с бюджета, който ще се отпуска годишно. Министерството на правосъдието на САЩ не е отговорило на запитванията за допълнителен коментар от страна на технологичните портали.

Стартирането на NCET идва вследствие на санкциите на Министерството на финансите на САЩ срещу SUEX, руска крипто борса, срещу която се повдигат обвинения, че „улеснява финансовите транзакции, осъществявани в рамките на експлоатиране на рансъмуер софтуер.“

На практика, това не е първото полицейско звено, което се сформира с цел регулиране и борба с престъпността в сферата на криптовалутите. През 2018 г. правоприлагащите органи обособиха отделни органи, които да се съсредоточат върху разследването на кибер престъпления и престъпления, свързани с криптовалути. Тяхната роля беше да бъде разширен експертния опит и капацитета за разследване на незаконни дейности с криптовалута. Така, създаването на настоящата NCET може да се разглежда като следваща фаза на това усилие.

На този етап не е ясно как ще се отрази това на националното регулиране на криптовалутата в САЩ и на нейното бъдеще изобщо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини